Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Kdo si dobře ustele, ten si dobře lehne.

Základem dobré nálady je zdravý spánek. Doma s tím není většinou problém, ale co např. na táborech, kde si komfort postele s polštářem a peřinou nemůžeme většinou dovolit? K tomu, abyste se na…

  • Publikováno: 08. 02. 2007

Jak ale vybrat takový spací pytel?
V současné době je k dispozici nepřeberné množství spacáků pro různé váhové kategorie, které se dělí dále ještě podle výhřevnosti, materiálu atd. Spacáky bývají plněny buď peřím nebo dutým vláknem. Peří hřeje sice více než vlákno, ale spací pytel je těžší a je například nevhodný pro alergiky.
Při nákupu je potřeba dbát na kvalitu použitých materiálů. Před tím než se rozhodnete koupit spací pytel, měli byste si rozmyslet nakolik a v jakých podmínkách spacák využijete. Pokud s ním budete cestovat například pouze po krásách naší vlasti, nemusí být uzpůsoben nízkým teplotám. Ba naopak by vám v něm o letních prázdninách bylo pěkně horko. Na každém pytli je pro tento případ připevněna cedulka, která uvádí optimální a extrémní teploty. Pro běžné použití, pokud zrovna nejedete stanovat do Alp či Himalájí, je asi nejdůležitější optimální teplota.
U každého lepšího spacáku by také neměla chybět lišta zamezující úniku tepla skrze zip. Dále je důležité, aby spacák neměl tzv. studené švy, to znamená, že vnitřní i vnější tkanina jsou prošity v jednom místě. To vše, spolu s cenou a provedením, je třeba vzít v úvahu při nákupu spacího pytle.
Přesto stále něco podstatného chybí. Je to karimatka. Proč? Důvod je jednoduchý – IZOLACE. Ve spacáku se mezi tělem a zemí vytváří jen minimum místa. Za chvíli byste prochladli. V létě se můžete bez karimatky ještě obejít, ale se zbytkem roku je to o dost horší. Jestliže si chce člověk pobyt (a přespání) v přírodě pořádně užít, musí si vybrat i pořádnou karimatku. Samozřejmě existuje, jako u spacích pytlů, více druhů těchto podložek. Pokud se rozhodnete stanovat a přespávat ve spacáku v létě, postačí lehká a tenká karimatka potažená hliníkovou folií. Pro chladnější počasí, podzim a brzké jaro, se více hodí běžná karimatka z pěnové hmoty. Zvláštní kapitolou jsou pak tzv. samonafukovací karimatky, které jsou plněny lehkým pěnovým plastem a vybaveny ventilem. Mají větší izolační vlastnosti, ale také větší bude cena kterou za ně zaplatíte.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...