Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Česká rada dětí a mládeže: Vláda se chystá lít peníze do betonu a rezignuje na podporu a vzdělávání mladých lidí 13.10.2020

Aleš Sedláček: Vláda se chystá lít peníze do betonu a rezignuje na podporu a vzdělávání mladých lidí. Česká rada dětí a mládeže nesouhlasí s plány vlády výrazně krátit v investicích evropských…

  • Publikováno: 14. 10. 2020

Tento týden bude vláda rozhodovat o návrhu ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové na změny v alokaci finančních prostředků z evropských fondů pro nové programové období 2021‒2027. Podle návrhu by byly finance z Evropského sociálního fondu (ESF) nově zkráceny z 2,7 miliard na necelých 1,7 miliard EUR. Naopak navýšeny by měly být prostředky do „tvrdých“ projektů financovaných z Fondu soudržnosti, který je určen pro strukturálně postižené regiony.

„Vláda se chystá lít peníze do betonu a rezignuje na podporu a vzdělávání mladých lidí. Navíc tak činí v aktuální situaci, kdy nezaměstnanost poroste a potřeba trhu se bude měnit. S tím nemůže Česká rada dětí a mládeže souhlasit,“ říká její předseda Aleš Sedláček.

Z prostředků ESF jsou financovány i tzv. dětské skupiny, které do značné míry sanují nedostatek míst v zařízeních předškolního vzdělávání, a to hlavně v prstencích kolem velkých měst. Důležitá je i práce s dětmi v předškolním věku v sociálně vyloučených lokalitách, dluhové poradenství apod.

Podíl ESF na prostředcích ze strukturálních fondů přitom již byl snížen. Zatímco v nyní končícím programovém období 2014‒2020 tvořil 22,32 procenta z celkové alokace, pro budoucí období to mělo být jen 13,87 procenta. Pokud plán ve vládě projde, tvořil by ve finále podíl ESF pro období 2021 – 2027 dokonce méně než 10 procent. Školství (včetně strukturálně postižených regionů) by tím přišlo o polovinu peněz, s nimiž se počítá pro opatření a priority nově připravované Strategie vzdělávací politiky 2030+.

V aktuálním programovém období z prostředků ESF financují školy psychology nebo školní asistenty, na které běžně nedostanou peníze z rozpočtu ministerstva školství. V praxi by vládou navržený postup omezil také možnost věnovat se ve výuce individuálně potřebným. Ať se již jedná o děti se speciálními potřebami či děti talentované.

„Také dobrovolná práce s dětmi a mládeží ve volném čase, hlavní náplň spolků sdružených v České radě dětí a mládeže, byla v současném období podpořena z prostředků ESF. Jednalo se jak o vzdělávání vedoucích, tak i tvorbu a pilotáž nových vzdělávacích programů pro děti,“ dodává Aleš Sedláček.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...