Přidat inzerci

Facebook

Navigace


VZNIKÁ ASOCIACE DĚTSKÉ REKREACE

Opatření spojená s novým typem koronaviru zaskočila všechny. Velcí pořadatelé letních táborů reagovali založením asociace, jejímž jménem jednají s příslušnými státními činiteli. Více v rozhovoru…

  • Publikováno: 11. 05. 2020

Pane Topinko, během léta pořádá Vaše cestovní kancelář stovky letních táborů v ČR i v zahraničí. Stávající situace se Vás jistě citelně dotkla, když na akcích pro děti závisí veškerá Vaše činnost. Připravujete letní tábory stále naplno?

Ano, všichni připravujeme letní tábory naplno. Věříme, že stávající situace konání táborů umožní. Jsme připraveni se poprat i se zvýšenými hygienickými požadavky. Je to i v našem společném zájmu.

Jak se v době koronavirové krize vyvíjel zájem rodičů – odhlašovali, nebo přihlašovali děti, ptali se?

Nejprve zájem opadl, zrušení bylo minimálně. Od začátku května, kdy se situace v ČR stabilizovala, se zájem rodičů pomalu oživuje.

Nakolik máte v tuto chvíli naplněnou kapacitu?

Teď je to cca 70-80 %

Jaká jste zatím udělali nebo plánujete opatření ohledně vypsaných táborů? Zrušili jste některé?

Samozřejmě jsou zrušené tábory v Itálii a Španělsku. Zde nebylo na co čekat. U táborů v ČR čekáme na konečné stanovisko vlády a epidemiologů. S oběma již jednáme o podmínkách. Jak jsem již řekl, se zvýšenými hygienickými požadavky počítáme.

Jak moc Vás vládní opatření posledních týdnů zasáhla? V čem nejvíce?

Největší problém pro nás bylo vyjádření ministra školství po Velikonocích, kde na tiskové konferenci uvedl, že tábory si dovede představit od srpna a pro max. 50 dětí. To byl impuls ke vzniku naší asociace. Naštěstí se nyní zdá, že takovéto úvahu jsou již mrtvé. Poslední 2 týdny se ve spolupráci s ČRDM (Česká rada dětí a mládeže, www.crdm.cz, pozn. redakce) snažíme s odpovědnými činiteli jednat, a máme pocit, že situace se posouvá tím správným směrem.

Co si myslíte z hlediska vašich táborů o rouškách, rozestupech a dalších zmiňovaných opatřeních?

Roušky si dovedeme představit třeba při cestě autobusem na tábor, ale určitě ne při běžné táborové činnosti. Ale když sledujeme stávající uvolňování opatření, myslím, že toto otázka již nebude o prázdninách relevantní. Navíc tábor je taková malá karanténa sama o sobě. Děti zde vytvoří izolovanou skupinu, a z vnějšku mimo tábor se nikým nepotkají.

Společně s dalšími pořadateli táborů jste založili Asociaci pořadatelů letních táborů. Jaký je její cíl, v čem spočívá její činnost a kolik má v tuto chvíli členů?

Asociace má za cíl sdružovat především podnikatelské subjekty působící v oblasti provozování dětských táborů, škol v přírodě a dětských rekreačních středisek. ČRDM pokrývá především neziskový sektor, a bereme je jako partnery. Nakonec všichni děláme tábory, a máme mnoho společného

Členů máme v současné době kolem 20, a dopočítali jsme se, že dohromady jen nám zakládajícím členům projde za prázdniny našimi tábory kolem 50.000 dětí. A další zájemci o členství se nám průběžně hlásí. Jak jsme se všichni shodli, takouvouto asociaci jsme měli založit již dávno!

Domníváte se, že budou mít stávající opatření likvidační důsledky pro některé pořadatele? Myslíte, že budou některé tábory končit?

Pokud by nám tábory vláda nepustila, důsledkem by byla doslova ekonomická apokalypsa. Je třeba si uvědomit, že spousta z nás už přišla o školy v přírodě, které měly proběhnout v dubnu až červnu. To, že bysme přišli i o tábory si nikdo nedovedeme představit. Ale na druhou stranu poslední stanoviska vlády nás naplňují mírmým optimismem. Vláda proklamuje podporu domácího cestovního ruchu, a my jsme zcela nepochybně jeho významnou součástí.

Kdyby se další pořadatelé chtěli do Asociace přihlásit, kam se mohou obrátit?

Spustili jsme web https://www.asociace-detske-rekreace.cz/, kde je možné nás kontaktovat nebo rovnou vyplnit přihlášku.

Redakce Borovice.cz, Mgr. Jana Ptáčková


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...