Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Školáci poletí do vesmíru

V sobotu 23. listopadu začne pro 7 českých a 5 slovenských školáků týden neobvyklých zážitků, který vyvrcholí simulovaným letem do vesmíru v Evropském vesmírném centru.

  • Publikováno: 13. 11. 2013

Jejich cesta k vysněnému cíli nebyla jednoduchá. Byli nejlepší z téměř 300 přihlášených. Na začátku byla přihláška do konkurzu s názvem Expedice Mars 2013 a úspěšné zvládnutí vstupních testů. Pak si museli vybrat jednu z pěti odborností – inženýr, lékař, dokumentarista, architekt nebo astronom – a samostatně vypracovat ve zvolené oblasti vesmírný projekt. Z projektů pak velitelský sbor vybral 25 nejlepších a jejich autory pozval na víkendové semifinále. Tam každý musel svůj projekt prezentovat před ostatními a splnit další teoretické i praktické úkoly. Do finále a na výcvik zakončený simulovaným letem do vesmíru totiž mohlo postoupit jen oněch 12 nejlepších.

Z Národní technické knihovny v Praze mladí kosmonauti odjedou do Ondřejova, kde stráví dva dny na observatoři, a v neděli večer je čeká cesta do Belgie. V pondělí se v Evropském parlamentu v Bruselu setkají s poslancem a kosmonautem Vladimírem Remkem, který je jedním z patronů Expedice Mars. A pak už zamíří do Evropského vesmírného centra v Transine. Tam je čeká kosmonautický výcvik a v jeho závěru pak simulovaný let do vesmíru v raketoplánu.

„Je to zážitek na celý život,“ říká stručně Slávek Hrzal z Dětské tiskové agentury, která letos organizuje Expedici Mars už podesáté. Jeho slova potvrzují i další velitelé, nejlepší účastníci minulých ročníků.

Letošní vesmírná posádka má však ještě další čtyři členy. Po dohodě s panem Jaroslavem Němečkem budou s dětmi na palubě raketoplánu také Myšpulín, Bobík, Fifinka a Pinďa.

„Expedice Mars je otevřená nejen všem zájemcům o vesmír a kosmonautiku, ale i dětem, které baví třeba chemie, fyzika, zdravověda nebo dokumentaristika a další obory,“ říká Slávek Hrzal. V dubnu příštího roku začne už jedenáctý ročník.

Pravidelné informace o průběhu akce najdete na oficiálních stránkách projektu.

Seznam dětských kosmonautů:

Martin Rameš (České Budějovice, Česká republika)
Matěj Rzehulka (Kravaře-Kouty, Česká republika)
Jakub Sochor (Blovice, Česká republika)
Tereza Matoušová (Vysoký Chlumec, Česká republika)
Klaudia Kvaková (Valaská, Slovenská republika)
Roman Holub (Louny, Česká republika)
Tereza Šiprová (Kuřim, Česká republika)
Andrej Kancko (Lučenec, Slovenská republika)
Alžběta Pudíková (Poprad, Slovenská republika)
Juraj Halabrin (Komárno, Slovenská republika)
Radka Hatalová (Spišská Nová Ves, Slovenská republika)
Martin Paul (Louny, Česká republika)


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...