Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Sedm českých dětí poletí do vesmíru

Ze semifinále se do dětské vesmírné posádky probojovalo 12 dětí (7 ČR, 5 SR). Ty teď čeká simulovaný let do vesmíru v Evropském vesmírném centru v Belgii.

  • Publikováno: 18. 09. 2013

Ve dnech 13. – 15. září 2013 se ve slovenské Terchové konalo semifinále 10. ročníku mezinárodní soutěže Expedice Mars. Celkem 21 účastníků z celého Česka a Slovenska se snažilo dostat přes spletitou cestu úkolů a výzev až do finální posádky. Už postup do semifinále byl pro všechny velkým vyznamenáním. Vždyť nechali za sebou dalším skoro 300 účastníků, kteří se do 10. ročníku Expedice Mars přihlásili. A ze semifinále se do dětské vesmírné posádky probojovalo 12 dětí (7 ČR, 5 SR).

„Jako účastník mohu jednoznačně potvrdit, že úkoly to nebyly jednoduché,“ říká Jakub Sochor, který se dostal až do vesmírné posádky. Martina a dalších jeho 11 kamarádů teď čeká finále. To je cesta do Evropského vesmírného centra v Belgii, kosmonautický výcvik a simulovaný let do vesmíru v maketě raketoplánu.

„Věřím, že stejně jako v předchozích ročnících i ti letošní finalisté prožijí něco, na co v životě nezapomenou,“ říká Slávek Hrzal, admirál Expedice Mars a předseda pořádajícího občanského sdružení Dětská tisková agentura. A dodává: „Expedice Mars byla pro mnohé odrazovým můstkem pro další studium a celoživotní dráhu. Jsem rád, že se bývalí účastníci naší soutěže dobře uplatnili v mezinárodních vesmírných akcích a jsou z nich odborníci přes letectví a kosmonautiku.“

Patrony Expedice Mars jsou kosmonauté Vladimír Remek a Iva Bella. Se svými možnými nástupci se pravidelně při výcviku setkávají.

V tomto jubilejním ročníku bude mít posádka ještě další čtyři kosmonauty. Jsou to postavičky Čtyřlístku. „Pan Jaroslav Němeček se jednou v rozhovoru vyjádřil, že jeho postavičky už byly všude, jen ne na Marsu. Tak jsme mu nabídli, že je s sebou vezmeme, a on to přijal,“ vysvětluje Slávek Hrzal.

Seznam finalistů: Paul Martin, Louny / Rameš Martin, České Budějovice / Rzehulka Matěj, Kravaře-Kouty / Sochor Jakub, Blovice / Matoušová Tereza, Vysoký Chlumec / Holub Roman, Louny / Šiprová Tereza, Kuřim.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...