Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Plzeň zase ovládnou strašidla

14. – 16. 6. 2013 - Polovina června patří v Plzni tradičně plzeňským strašidlům, koná se tu tradiční Historický víkend aneb Strašidla a mumraje plzeňské.

  • Publikováno: 04. 07. 2013

Nezasvěcený člověk se může divit, kde se v Plzni bere pokaždé tolik strašidel, že se každoročně počítají na tisíce kusů. Inu, strašidly byla Plzeň zásobena zřejmě již  v době založení města v roce 1295, ale největší množství jich přibylo v době husitských válek, kdy se Plzeňané ve svém dvojitými hradbami obehnaném městě několikrát bránili husitské přesile. Tenkrát byly pravděpodobně propojeny i plzeňské sklepy do podoby složitého labyrintu podzemních chodeb a slepých uliček, v jejichž tmavých zákoutích ukrývali Plzeňané své poklady…no a ty hlídala roztodivná cháska, počínaje duchy zemřelých majitelů a bezhlavých vojáků až po nejrůznější strašidelná zvířata.

Jednou za rok prý strašidla opouštějí své příbytky a vycházejí na světlo boží. Letos to bude, ostatně jako každý rok,  v polovině června, kdy budou tvořit doprovod k hlavnímu příběhu Historického víkendu. Tentokrát do Plzně zavítá kromě „domácího“ Rudolfa II.  i sám Karel IV., a to  v představení  Noc s Karlem IV. v podání souboru muzikálu a operety Divadla J. K. Tyla.  Chybět nebudou ani tradiční akce. V sobotu projdou městem dva průvody, odpoledne to budou účinkující a hosté mezinárodního folklorního festivalu, večer se pak na svůj pochod vydají strašidla. Letos bude jejich průvod poprvé osvětlený. Pestrý program se bude odehrávat na několika scénách v centru. Diváci zhlédnou mimo jiné vystoupení dívčí šermířské skupiny Kam čert nemůže, kapely Strašlivá podívaná, dudáckého souboru The Rebel Pipers Pipe and Drums, hru z dějin slavných Pětatřicátníků a představení o litickém hradu.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...