Přidat inzerci

Facebook

Navigace


19. celostátní finále dětských zpěváků lidových písní Zpěváček 2013

Již 19. ročník Celostátní soutěže dětských zpěváků lidových písní Zpěváček 2013 zná své vítěze. Zlatým Zpěváčkem 2013 je Jakub Ošmera z Postřekova na Domažlicku.

  • Publikováno: 13. 05. 2013

O výsledcích rozhodl finálový koncert, který se uskutečnil v neděli 12. května na tradičním místě – ve Velkém sále Termálních lázní Velké Losiny. Po sobotních dvou semifinálových blocích se do něj probojovaly celkem dvě desítky chlapců a děvčat z celkových 47 účastníků velkolosinského finále – vítězů regionálních kol Zpěváčka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku.

I když koncert začal ve 14 hodin, první finalista se k mikrofonu „dostal“ až krátce po 14.30 hod. Více než půlhodinové oficiální zahájení obstarali představitelé organizátorů Zpěváčka spolu s osobnostmi, které převzaly nad akcí záštitu. S krátkými proslovy vystoupili Zdeněk Škromach, místopředseda Senátu Parlamentu ČR, v zastoupení ministra obrany ČR Vlastimila Picka jeho náměstek Libor Karásek, dále plk. Drahoslav Ryba, generální ředitel HZS ČR, v zastoupení hejtmana Olomouckého kraje Jiřího Rozbořila jeho náměstek Radovan Rošťák a herec Filip Cíl. Soutěžící, jejich doprovod i publiku pozdravili rovněž Norbert Pfeffer, starosta Obce Velké Losiny, a Zdeněk Pšenica, předseda Folklorního sdružení ČR.

Zasloužený potlesk v úvodu koncertu sklidila i porota složená ze špičkových folkloristů a hudebních pedagogů – Olgy Češkové (předseda), Ludmily Bařinkové, Zdeňka Bláhy, Anny Buroňové, Jana Maděriče, Marie Matějové, Magdalény Múčkové, Václava Švíka a Ivanky Láznikové (tajemnice).

Pěvecké talenty na pódiu Velkého sálu, v němž se tísnilo více než 250 diváků, již poněkolikáté hudebně doprovázely špičkové muziky – Brněnský rozhlasový orchestr lidových nástrojů s primíšem Františkem Černý a Lidová muzika souboru Gaudeamus VŠE v Praze vedená Markem Janatou. O mluvené slovo se postarala moderátorka Petra Polzerová, jejíž stručné charakteristiky jednotlivých finalistů velmi citlivě podbarvily výjimečný koncert, který svojí dětsky něžnou atmosférou uchvátil folkloruchtivé publikum.

Více než dvouhodinová finálová přehlídka dětský talentů ve zpěvu lidových písní vyvrcholila vyhlášením výsledků. I když podle propozic může být vyhlášen pouze jeden Zlatý Zpěváček, vyhráli vskutku všichni, kteří se probojovali do závěrečných kol ve Velkých Losinách. Tento názor totiž unisono sdílela jak porota, tak všichni odborníci, kteří si nenechali ujít neopakovatelný svátek folklorní písně v podání naší nejmladší generace. Přesto se konalo velké překvapení – poprvé v devatenáctileté historii soutěže si titul Zlatý Zpěváček 2013 neodnesl zástupce moravského etnografického regionu, ale českého – Jakub Ošmera z Postřekova na Domažlicku (Plzeňský kraj).

Průběh a výsledky letošního Zpěváčka pro časopis FOLKLOR komentoval ředitel soutěže František Synek: „Zpěváček letos prožíval svůj první ročník po nabyté plnoletosti. Je proto namístě připomenout, že vývoj, vnitřní i vnější život, proměny a celkové vyznění soutěže výrazně provázely a − dovolím si říct − i v dobrém formovaly dvě jedinečné folkloristické osobnosti – Jaroslav Jurášek a Jan Rokyta. Již jen to, že oba přijali spoluúčast na našem „zpěváčkovském dění“, je důkazem významu, jedinečnosti i postavení celostátní soutěže mladých interpretů lidových písní, kterou již téměř dvě desetiletí organizuje Folklorní sdružení ČR.

Oba (shodou okolností předsedové poroty celostátního finále Zpěváček) již nejsou bohužel mezi námi, ale oba si zaslouží naši vzpomínku a úctu. Oni dali soutěžní jury řád, stanovili podmínky hodnocení a určili protokol průběhu soutěže. Sami byli velkými přáteli folklorního muzicírování a zpívání, podněcovali děti ke zpěvu lidových písní i k přirozenému soutěžení. Z řady vlastních soutěžních pěveckých televizních i rozhlasových „produktů“ znali dětský svět, vnímali dětskou radost, možnosti i potřeby dětí. K tomu všemu vedli své spolupracovníky, tomu všemu učili také nás. Nejlepší z nejlepších zpěváčků dovedli představit v řadě dalších koncertů a usnadnili jim cestu do prostředí a světa lidové muziky a zpěvu. Jsem nesmírně rád, že oba mají v nové předsedkyni poroty Olze Českové velmi důstojného nástupce. Jako hlasový pedagog pražské Akademie múzických umění posouvá činnost poroty na nový, kvalitativně vyšší stupínek. Umí velice kvalifikovaně posoudit nejen okamžitý pěvecký projev zpěváčků, ale i potenciál jejich hlasového fondu, a to z hlediska dalšího možného vývoje každého z nich. Myslím, že i tento moment přispívá k dalšímu zvyšování prestiže soutěže, která má již naprosto nezastupitelné místo v systému péče o zachování a rozvoj lidových tradic v naší zemi.“

Přehled ÚČASTNÍKŮ NEDĚLNÍHO FINÁLE ZPĚVÁČEK 2013:

Božoňová Anička (2001), Ostravice / Brada Filip (2001), Dobřany / Bruštík Daniel (2003), Strání / Glosová Tereza (2001), Jablonec nad Nisou / Harvánek Tomáš (2002), Břeclav / Hradecký Patrik (2001), Domažlice / Kokešová Sára (2000), Kozlovice / Ošmera Jakub (1998), Postřekov / Pelka Vojtěch (1999), Zlín / Pospíšil Štěpán (2000), Vsetín / Procházka Michal (1998), Ždánice / Rezková Eliška (1999), Praha 10 / Stávková Nikol (1999), Hodonín / Šobová Michaela (2000), Olomučany / Tichá Markéta (2000), Mohelnice / Vacenovská Soňa (2000), Dubňany / Vrzalová Kateřina (1999), Velká Bíteš / Zálešáková Šarlota (2003), Uherské Hradiště / Zámečník Josef (2000), Strání.

PŘEHLED VÍTĚZŮ SOUTĚŽE ZPĚVÁČEK 2013:

Zlatý Zpěváček 2013 – Jakub Ošmera
Stříbrný Zpěváček 2013 – Patrik Hradecký
Bronzový Zpěváček 2013 – Nikol Stávková

OCENĚNÍ FINALISTÉ SOUTĚŽE ZPĚVÁČEK 2013:

Cena Jaroslav Juráška / Cena Folklorního sdružení České republiky „Za vynikající výběr soutěžních písní“ – Katarzyna Stonawska 
Cena místopředsedy Senátu Parlamentu ČR Zdeňka Škromacha – Soňa Vacenovská
Cena hejtmana Olomouckého kraje Jiřího Rozbořila – Nikol Stávková
Cena generálního ředitele HZS ČR plk. Drahoslava Ryby – Kateřina Vrzalová
Cena starosty obce Velké Losiny Norberta Pfeffera – Markéta Tichá
Cena emeritního generálního ředitele HZS ČR genmjr. Miroslava Štěpána – Matyáš Prorok
Cena Termálních lázní Velké Losiny – Eliška Rezková


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...