Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Výstava Jakub Schikaneder (1855–1924) byla prodloužena

Do neděle 14. října 2012 navštívilo výstavu Jakub Schikaneder ve Valdštejnské jízdárně v Praze přes padesát tisíc osob a právě pro mimořádný zájem návštěvníků byla prodloužena.

S velkým zájmem veřejnosti se setkala nejen výstava samotná, ale také programy lektorského oddělení Národní galerie v Praze, které tuto výstavu doprovázejí. Proto Národní galerie v Praze po dohodě se zapůjčiteli oznamuje, že pro mimořádný zájem návštěvníků bude výstava Jakuba Schikanedera prodloužena do neděle 13. ledna 2013.

Mimořádným přínosem výstavy pro poznání díla Jakuba Schikanedera je precizně zpracovaná monografie. Výstava Jakub Schikaneder (1855–1924) se stala také příkladem zvyšování návštěvnického komfortu, k němuž Národní galerie v Praze od letošního roku systematicky přistupuje. Zaměřuje se na dětské návštěvníky, ale také na služby handicapovaným spoluobčanům.

Vedle katalogu a tištěného průvodce pro dospělé návštěvníky připravila Národní galerie také Deník Jakuba S., speciální publikaci o díle a době Jakuba Schikanedera (1855–1924) s řadou nápadů a her pro děti. Knihu lze dotvářet, vpisovat do ní, kreslit i lepit. Kromě návštěvnických doprovodných programů, které naleznete v příloze, mají návštěvníci k dispozici nejen audioprůvodce, ale poprvé v historii Národní galerie v Praze také unikátního elektronického průvodce ve znakové řeči pro neslyšící.

Dosud nejucelenější výstava díla malíře Jakuba Schikanedera mimo jiné představuje i díla, považovaná celá desetiletí za ztracená. Po více než sto třiceti letech zde jsou k vidění například obrazy Meditace (1877) a Příšerná společnost (1878), které Schikaneder vystavil ještě jako žák pražské Akademie, kterou navštěvoval v letech 1870-1878. Dosud prakticky neznámá díla se však netýkají jenom Schikanederových studentských let.

Na začátku dlouhé řady městských uliček a zákoutí v podvečerním šeru, které Schikaneder vytvořil v prvních dvaceti letech nového století, stojí nově objevený obraz Soumrak, vystavený v roce 1896 na výroční výstavě Krasoumné jednoty v Praze. Pražská nokturna představují asi nejznámější složku Schikanederovy tvorby. Za čtrnáct let od poslední velké výstavy Schikanederova díla se podařilo objevit také řadu z nich, a tak bude v příštích měsících možno poprvé spatřit mimo jiné výjevy Na zámeckých schodech, Staropražské nokturno, Ulice s drožkou v zimním podvečeru a Tramvaj v pražské ulici.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...