Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Bambiriáda 2012 spojí nadšení mladších se zkušenostmi starších

Poslední květnový víkend bude i letos patřit celorepublikové přehlídce volnočasových aktivit pro děti a mládež, Bambiriádě.

  • Publikováno: 07. 05. 2012

14. ročník akce pořádané Českou radou dětí a mládeže (ČRDM) se připojil k evropskému roku aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity. S mottem Nadšení i zkušenost si chce letos připomenout důležitost k propojení světa dětí a těch „dříve narozených“.

Bambiriáda proběhne od 24. do 27. května v Praze a dalších 18 městech republiky: Českém Brodě,Českých Budějovicích, Českém Těšíně, Chebu, Chomutově, Chrudimi, Ivančicích, Jihlavě, Liberci, Náchodě, Ostravě, Třinci, Bohumíně, Plzni, Rychnově nad Kněžnou, Vlašimi, Zábřehu a Zlíně.

Na co lákají v regionech?
Návštěvníci se mohou těšit nejen na tradiční přehlídku pravidelné činnosti rozmanitých dětských organizací a spolků, ale samozřejmě i na spoustu her, soutěží, zábavy a tvorby. Například v Liberci se letos opět uskuteční severočeský open air breakdance šampionát KillTheFloor. České Budějovice nabídnou vedle lanových a lezeckých atrakcí živé Člověče nezlob se nebo výrobu hada Bamboše. V Českém Brodě se Bambiriáda koná vůbec poprvé. Můžete se těšit na ukázky hasičské i záchranářské techniky nebo geocaching. V Chrudimi budou děti vyrábět obří papírovou čepici a zkoušet simulátor surfování – na vodě samozřejmě.

Je libo vydražit VIP hračku?
V Praze budou mít děti spolu s rodiči i prarodiči možnost navštívit Tvořivou dílnu a společně si vyrobit jednoduchou hračku, například tradiční kačenu z dřevěných odřezků. Tvořivá dílna bude otevřena známými osobnostmi a jejich ratolestmi v rámci čtvrtečního slavnostního zahájení Bambiriády na Vítězném náměstí. Ty nejlepší výtvory budou spolu s kartičkou vyjadřující mezigenerační poselství následně nabídnuty veřejnosti k odkoupení v online aukci na Aukro.cz. Získané prostředky věnuje organizátor na dobrovolnické aktivity.

Každý rád soutěží!
Čtrnáctý ročník Bambiriády provází i dvě celostátní soutěže.
Fotografická soutěž je letos opět připravena ve spolupráci s dětským serverem Alík.cz a se serverem Rajče.net. Autoři nejlepších fotografií zachycujících tvořivou činnost dětí s rodiči nebo prarodiči na všech místech konání Bambiriády mohou vyhrát krásné zážitkové ceny, jako je například víkendový pobyt v bavorském hotýlku s volným vstupem do tamního zábavního parku a aquaparku a pobyt v hotelu Babylon.
Soutěž „Kouzlo starých příběhů“
byla určena pro oddíly i třídní skupinky dětí, které měly posílat svoje zážitky ze setkání s pamětníky. „Dostali jsme desítky krásných a dojemných příběhů. Potvrdily nám, že i ti největší raubíři umí bez hnutí sedět a poslouchat zajímavé vzpomínky pamětníků na své dětství a mládí,“ řekla Blanka Lišková, projektová manažerka Bambiriády. Odborná porota vybrala 10 nejlepších příběhů, které odmění zážitkovými cenami jako exkurzí na Letiště Praha, do největší půjčovny kostýmů ve střední Evropě na Barrandově nebo na natáčení seriálu Ulice TV Nova. Nejvíce porotu zaujal příběh žáků ze ZŠ Vítkov na Opavsku s názvem „Jak vidím stáří“.

Vstupenka zdarma a ještě dárek navíc
Tím však výhody spojené s návštěvou Bambiriády nekončí. Po předložení vstupenky z Bambiriády (na kterou je vstup zdarma) mohou děti s doprovodem navštívit za výhodných podmínek další kulturní a sportovní zařízení, jako jsou největší aquapark ve střední Evropě Aquapalace Praha v Čestlicích, pohádkový hrad a zámek Staré Hrady u Jičína a další. Spolupráci potvrdilo i Národní muzeum, které umožní volný vstup do Lapidária, Muzea Antonína Dvořáka, Muzea Bedřicha Smetany, Českého muzea hudby, Náprstkova muzea a Národního památníku na Vítkově. Přidalo se i Poštovní muzeum, Muzeum Policie ČR, Muzeum hlavního města Prahy a Podskalská celnice na Výtoni.Podmínky vstupu a termíny čerpání naleznete na www.bambiriada.cz.

72 hodin – Ruku na to!
V říjnu tohoto roku proběhne první ročník projektu 72 hodin – Ruku na to! Během 72 hodin (12. – 14. října 2012) se v celé ČR uskuteční velké množství dobrovolnických projektů. Projekty vymyslí a dále zrealizují skupiny dětí, mládeže i dalších nadšenců z řad veřejnosti. Dobrovolnické projekty se budou registrovat na webových stránkách projektu www.72hodin.cz a celá registrace bude spuštěna právě v rámci Bambiriády. Projekt 72 hodin – Ruku na to! bude návštěvníkům na Bambiriádě představen pomocí zábavných aktivit připomínající symboliku projektu. Rovněž zde bude možnost zaregistrovat si svůj dobrovolnický projekt.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...