Přidat inzerci

Facebook

Navigace


I letos přivezou skauti Betlémské světlo

V sobotu 10. prosince vzplanuly ve Vídni stovky svíček. Betlémské světlo – plamínek, který si každoročně najde cestu do tisíců domácností – si připálili skauti a skautky z celé Evropy.

  • Publikováno: 12. 12. 2011

V pátek 16. prosince v 15:00 jej v pražské katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha od českých skautů symbolicky převezmou arcibiskup pražský Dominik Duka, druhý místopředseda Ekumenické rady církví Dušan Hejbal, generální ředitel Českého rozhlasu Petr Duhan, vedoucí ústřední pražské knihovny Marie Čadková a starosta Junáka Josef Výprachtický.

I letos – již potřiadvacáté – budou Betlémské světlo skauti a skautky rozvážet vlaky do všech koutů ČR. Lidé si je budou moci převzít od soboty 17. prosince. Světlo se dostane nejen na stovky nádraží – kromě rozvozu vlakem se bude rozdávat při řadě regionálních akcí. Místa, na kterých si lidé mohou světlo vyzvednout, seznam vlaků a různých doprovodných akcí či bližší informace budou průběžně zveřejňovány na webových stránkách www.skaut.cz.

Betlémské světlo je novodobý symbol Vánoc, který každoročně letecky přicestuje z Betléma a dostává se do tisíců domácností v Evropě. „Pro skauty je Betlémské světlo symbolem míru, přátelství a klidu a jsem moc rád, že právě tento symbol můžeme o Vánocích přinášet lidem do jejich domovů,“ popisuje smysl akce pro skauty a skautky jejich starosta Josef Výprachtický.

V Praze budou v sobotu 17. prosince rozvážet skauti a skautky světlo speciální historickou tramvají, na jejíž trase si budou moci lidé světýlko připálit. Dále bude možné si je v sobotu od 13 do 18 hodin odnést ze stánku, který bude stát na Náměstí Míru. Ve stánku bude také fungovat „Betlémská pošta“ – zájemci dostanou zdarma pohled, který si budou moci orazit pamětním razítkem Betlémského světla a ihned ze stánku odeslat prostřednictvím přepážky České pošty. Betlémské světlo si lze vyzvednout v otevíracích hodinách i v Ústřední knihovně Městské knihovny v Praze na Mariánském náměstí.

Myšlenka šíření předvánočního pokoje a míru vznikla v Rakousku, odkud se rozšířila do mnoha zemí světa. Vznikla tradice, která letos slaví své pětadvacáté výročí. Úplně poprvé plamínek přicestoval v roce 1986 letadlem do Lince, kde se stal součástí vánoční sbírky rakouského rozhlasu a televize na pomoc postiženým dětem. K nám se Betlémské světlo dostalo po pádu čtyřicetileté komunistické vlády a v rukou exilových skautů putovalo v prosinci 1989 až pod sochu sv. Václava v Praze.

Partnerem akce jsou České dráhy, mediálním partnerem je Český rozhlas. Partnery pražských doprovodných akcí jsou Dopravní podnik hl. města Prahy, Městská knihovna v Praze, Česká pošta a České vánoční trhy.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...