Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Výstava JÁ, MERKUR slavnostně zahájena

Muzeum hl. m. Prahy vás již podruhé zve na setkání s nadčasovou stavebnicí Merkur. Návštěvníci všech generací se opět mohou setkat s prostou genialitou perforovaných plíšků či šroubků.

  • Publikováno: 24. 11. 2011

Tvůrce stavebnice Jaroslav Vancl jistě netušil, že jeho výrobek (na trhu od roku 1928), obstojí i v kosmickém věku virtuální reality.

Výstavě JÁ, MERKUR předcházel v Muzeu hlavního města Prahy v roce 2009 úspěšný projekt: MERKUR – z historie dětských kovových stavebnic.

Současná výstava je zaměřena nejen na unikátní statické, ale tentokrát především na kinetické modely. Návštěvník výstavy uvidí nová velkolepá díla sestavená z Merkuru: těžní věž dolu Jindřich, obří ruské kolo, Eiffelův most u Garabit a Eiffelovu věž. Ale rovněž modely robotické, jakými jsou 3D tiskárna, robotický pavouk, robotický brouk, vozítko PAT a MAT, buldozer a robohodiny. Návštěvníky bude vítat robot Pepa.

Mezi nejoblíbenější hračky, zejména u kluků, vždy patřily a dosud patří stavebnice. Zvláště pak takové, ze kterých se dají postavit nejrůznější funkční modely a konstrukce strojů a vozidel, při jejichž sestavování se fantazii meze nekladou. Když přijde řeč na stavebnici MERKUR, mnozí dospělí se začnou chlubit, jak sestrojili výtah, traktor, jeřáb, lokomotivu a na chvilku se vrátí zpátky do svého mládí.

Jak říká obdivovatel stavebnice a propagátor Vanclova odkazu Jiří Mládek, který exponáty Muzeu hlavního města Prahy zapůjčil: „Máme být na co právem pyšní, stavebnice je  českým vynálezem. Hýčkejme stavebnici MERKUR, hrajme si s ní, pokoušejme se dojít na okraj jejích možností, kam zatím nikdo nedošel.“

Výstava se koná pod záštitou Mgr. Lukáše Kauckého, radního pro kulturu hl. m. Prahy.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...