Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Novodobý folklor na výstavě v Brně: dětské hry, cancáky trampů i domácí kutilský um

V Baron Trenck Gallery v Kapucínském klášteře v Brně je až do 27. listopadu 2011 k vidění expozice nazvaná „Nové pověsti československé: Folklor atomového věku“.

  • Publikováno: 13. 10. 2011

„Nové pověsti československé: Folklor atomového věku“ jsou vlastně inovovanou verzí výstavy Národního muzea „Nové pověsti české“.

Netradičně pojatá výstava o každodenní kultuře doby současné i nedávno minulé představuje autentickou lidovou kulturu od druhé poloviny dvacátého století do současnosti a dokládá tak, že lidové tradice přežívají i dnes.

Expozice je rozčleněna do pěti tematických okruhů: od dětských her a hraček přes oděvní zvyklosti volnočasových subkultur, jako jsou trampové nebo přívrženci hudebních hnutí jako punk či metal, až k tradicím vojáků základní služby a svéráznému světu kutilského domácího umění.

Detailně si všímá především moderního folkloru a novodobé tradice Brna – dětských básniček a říkanek, nápisů na zdech moravské metropole, tamního elektronického folkloru, brněnských fám a městských legend a v neposlední řadě i anekdotám a vtipům včetně těch nejaktuálnějších.

Výstava je doplněna i drobnými aktivitami pro děti – jde o povyražení při skládání „céček“, hraní přebíracích her s provázky a skládání skládaček z papíru.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...