Přidat inzerci

Facebook

Navigace


V neděli začal osmý ročník sbírky Postavme školu v Africe

Od 9. do 14. října budou skauti ve více než čtyřech desítkách měst v České republice vybírat do kasiček a pořádat řadu doprovodných akcí.

  • Publikováno: 10. 10. 2011

Sbírku odstartovali v neděli na náměstí Republiky v centru hlavního města, kde skauti vybudovali velký model školy z papírových krabic, do kterých vybírají peníze od kolemjdoucích Pražanů. Fotografie školy pak poputuje jako pozdrav dětem do Etiopie. Stavbu školy lze podpořit rovněž příspěvkem na sbírkové konto 222444555/0300 či posláním DMS AFRIKA na číslo 87777 (cena DMS je 30 Kč).

„Pro děti je to příležitost, jak pomoci svým vrstevníkům na druhém konci světa. Je jedno, jestli jde o vybírání do kasiček, pořádání charitativního koncertu nebo výstavy. Mohou tak lépe pochopit hodnoty, které se snažíme předávat – aktivně se zapojit a starat o svět kolem sebe, právě tak jako při sbírce Postavme školu v Africe,“ řekl koordinátor sbírky Vojtěch Marek.

Třináctou sbírkovou školu začíná ČvT budovat v hornaté oblasti Debre Sina (150 km severovýchodně od Addis Abeba). Nová škola bude stát v areálu jediné stávající školy pro dvacetitisícové město, do jejíchž 22 tříd chodí 3042 dětí. Kvůli přetlaku se tu žáci musí učit kratší dobu a na směny, i tak se ale v jednotlivých třídách tísní až 70 žáků.

„Nová škola v první řadě zredukuje systém směn ve vyučování. Díky tomu bude možné zahrnout do výuky celou osnovu a dodržet vyučovací standard. Studenti tak dostanou kvalitnější vzdělání,“ upřesnil Ketsela Lemma, který ma v Debre Sina na starosti kvalitu vzdělání.

Díky sbírce Postavme školu v Africe postavil ČvT v Etiopii od roku 2005 již 12 nových škol pro více než 3000 dětí. Nové budovy mají velká okna, jsou zařízené nábytkem i školními pomůckami a některé z nich jsou opatřeny i střešními sběrači vody. Vedle samotné stavby škol Člověk v tísni v Etiopii vzdělává učitele.

„V naší dvanácté škole v Umbulo Dikkichcha má všech sedm učitelů středoškolské pedagogické vzdělání a roční nástavbu na vysoké škole, což je na etiopské poměry velmi nadstandardní. Lepší výuce pomohou vedle moderních vyučovacích metod i prostornější třídy, v nichž budou děti moci lépe udržet pozornost,“ popisuje nedávnou otevřenou školu Dana Plavcová, koordinátorka etiopských projektů ČvT.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...