Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Dvanáct dětí převzalo letenky na Mars

V neděli 2. října skončilo v obci Terchová na Slovensku víkendové semifinále konkurzu do dětské mezinárodní vesmírné posádky Expedice Mars 2011.

  • Publikováno: 05. 10. 2011

V testech, náročných hrách, prezentacích a pokusech prověřili velitelé Expedice Mars schopnosti 25 semifinalistů a rozhodli, kdo absolvuje kosmonautický výcvik a simulovaný let do vesmíru v Evropském vesmírném centru v Belgii. Celkem dvanáct dětí (z toho 3 ze Slovenska) pak převzalo „letenky do vesmíru“.

„Chtěla bych poděkovat za geniální víkend plný akcí a skvělých aktivit. Úplně jste predčili všechna má očekávání a považuji registraci do Expedice Mars za jedno z mých nejlepších rozhodnutí. Jsem ráda, že jsem si vyzkoušela, co znamená týmová práce, a mohla jsem poznat skvělé lidi z obou republik.“ To napsala patnáctiletá Míša Brchnelová po návratu z víkendového semifinále konkurzu do dětské vesmírné posádky Expedice Mars 2011.

„Byl to opravdu úžasný víkend, vůbec jsem nečekala, že to bude fakt tak dobré. Vůbec se mi nechtělo domů,“ přidala se další semifinalistka.

„Byl to perfektní víkend,“ konstatoval účastník konkurzu Filip Ayazi.

Finále Expedice Mars 2011 začíná v Praze 28. října 2011.
Po dvoudenním soustředění v Praze děti odjedou do Belgie, do Evropského vesmírného centra. Tam si mimo jiné vyzkoušejí simulátor stavu beztíže, simulátor chůze po Měsíci, gyroskop a další trenažery stejně jako opravdoví astronauti. Kurz vyvrcholí simulovaným letem do vesmíru v maketě raketoplánu.
Pri zpáteční cestě do Prahy se mladí kosmonauti ješte zastaví v Bruselu, v Evropském parlamentu, kde je přijme Vladimír Remek.

Již je rozhodnuto, kdo projde astronautským výcvikem a stane se členem hlavní či záložní posádky Expedice Mars 2011. Jsou to:

Astronom, navi­gátor
Filip Murár
Martin Murin
Michaela Brchnelová

Letec dokumentarista
Jakub Feltovič
Anna Faltysová
Zora Venerová

Geolog, architekt
Kryštov Hes
Adam Roudnický

Inženýr, PC expert
Filip Ayazi
Tomáš Vobořil

Palubní lékař, psycholog
Veronika Foldynová
Ema Novotná


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...