Přidat inzerci

Facebook

Navigace


V Terchové se bude vybírat mezinárodní dětská posádka Expedice Mars 2011

Od pátku 30. října do neděle 2. listopadu bude na Slovensku v obci Terchová probíhat semifinále osmého ročníku konkurzu do dětské vesmírné posádky nazvaného Expedice Mars 2011.

  • Publikováno: 26. 09. 2011

Děti, které úspěšně prošly internetovými testy a nejlépe zpracovaly projekty související s letem na Mars, budou na víkendovém semifinále usilovat o místo v posádce, která koncem listopadu odjede do Evropského vesmírného centra v Belgii. Tam absolvuje týdenní výcvik, jehož vyvrcholením je simulovaný let v maketě raketoplánu do vesmíru.

Z 25 účastníků semifinále se do hlavní posádky může dostat jen pět.

Během semifinále se děti setkají s kosmonauty Vladimírem Remkem a Ivanem Bellou, budou besedovat s odborníky na astronomii a kosmonautiku, obhajovat své projekty a projdou podobnými testy, které absolvují i skuteční astronauti.

Cílem Expedice Mars je vzbudit u žáků základních a středních škol zájem o kosmický výzkum. Zvláštností projektu je skutečnost, že celou soutěž připravují a organizují finalisté soutěže z předchozích ročníků. Mladí zájemci o kosmonautiku se tak stávají nejen účastníky soutěže, ale i jejími organizátory.

Projekt Expedice Mars letos již poosmé organizuje občanské sdružení Klub Domino, Dětská tisková agentur pod patronátem kosmonautů Vladimíra Remka a Ivana Belly a europoslankyně Moniky Smolkové.

Zveřejněný již byl i seznam postupujících do druhého kola, řazený podle odborností. Řazení uvnitř odborností je náhodné. Jelikož se do různých odborností přihlásil různý počet lidí, je i počet postupujících různý.

Astronom, navigátor
Adam Přáda (Ostrov)
Andrej Kancko (Lučenec)
Filip Murár (Třebíč)
Marie Hejdová (Štětí)
Martin Murin (Bratislava)
Martin Paul (Louny)
Michaela Brchnelová (Bratislava)

Letec dokumentarista
Jakub Feltovič (Lipany)
Pavel Sobotka (Nový Hrádek)
Anna Faltysová (Praha)
Zora Venerová (Velešovice)
Jakub Sochor (Blovice)

Geolog, architekt
Kryštov Hes (Praha)
Adam Roudnický (Praha)
Radoslav Novysedlák (Lipany)
Aleš Ceplecha (Kladno)

Inženýr, PC expert
David Miler (Šindlovy Dvory)
Filip Ayazi (Trenčín)
Petr Dymáček (Blansko)
František Šatra (Planá)
Tomáš Vobořil (Praha)

Palubní lékař, psycholog
Kateřina Hesová (Mladá Boleslav)
Veronika Foldynová (Píšť)
Ema Novotná (Moravany)
Lucie Hošková (Chýně)


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...