Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Oslava Lunárního dětského dne: Vietnamci v Praze ocenili 111 školáků

Minulý víkend oslavila vietnamská komunita u nás svůj tradiční Lunární dětský den, při kterém veřejně odměnila všechny vietnamské školáky a studenty, kteří ukončili loňský školní rok s…

  • Publikováno: 15. 09. 2011

Akce po celé republice uspořádal Svaz Vietnamců v ČR.

V neděli odpoledne v Praze v areálu VOC Sapa v Praze 4 – Libuši převzalo zarámovaný diplom a věcný dar 111 oceněných vietnamských dětí. Po slavnostním průvodu a předvedeném Lvím tanci přítomným zazpíval i dvouapůlletý vietnamský chlapeček a čtyřleté smíšené duo.

Letos bylo při oslavách Lunárního dětského dne v celé ČR slavnostně oceněno 752 vietnamských žáků našich základních i středních škol.

Hezké bylo, jak si oceněné děti s diplomem fotografovali jejich rodiče, kteří hned prostřednictvím mobilů odesílali tyto fotografie babičkám, dědečkům i přátelům do Vietnamu. U Vietnamců je totiž vždy na prvním místě  vzdělání jejich dětí a pro to udělají vše, včetně práce od rána do večera bez zavíracího dne, aby mohli svým dětem zaplatit studium na kvalitních soukromých středních i vysokých školách u nás.

Průměrný prospěch vietnamských žáků na našich základních školách je 1,3 a na středních školách 1,7. Přes 460 Vietnamců zde studuje na vysokých školách a mnozí končí na tzv. červený diplom. Není proto náhodou, že letos obdrželi cenu mistra životního prostředí a předsedy Akademie věd ČR i dva vietnamští vysokoškolští studenti z Prahy – Hoang Dieu Hung z ČVUT a Nguyen Thanh Dong z VŠCHT.

Nadané a velmi dobře se učící vietnamské děti jsou perspektivou nejen svých rodičů a rozvíjejícího se Vietnamu, ale protože studují a následně pak pracují u nás, tak jsou i naší budoucností.

Vietnamci jsou legislativně cizinci žijící v naší zemi, a proto na nic nedostávají od státu ani korunu. Přitom jejich děti výborně studují. A to by si všichni, zejména tzv. nepřizpůsobiví nebo xenofobně smýšlející spoluobčané, měli konečně uvědomit a nepaušalizovat prohřešky 150 Vietnamců na celou 61tisícovou vietnamskou komunitu žijící a pracující u nás. Zejména právě kvůli 10 627 vietnamským dětem, které si to opravdu nezaslouží.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...