Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Tvrz Hanička

Z tvrzi Hanička je dnes muzeum, které připomíná neslavnou dobu 2. světové války. Tvrz se skládala z šesti bojových objektů v podzemí, propojených stovkami metrů chodeb a sálů.

  • Publikováno: 31. 07. 2011

Když se v roce 1933 dostal v Německu k moci Adolf Hitler a začal se tam rozbíhat mohutný zbrojní průmysl, bylo každému jasné, že Evropě hrozí vážné nebezpečí. Smlouvy podepsané na konci první světové války, které omezovaly mimo jiné i zbrojní výrobu, byly ze strany Německa stále více porušovány a nikdo nepochyboval o tom, co bude následovat.

Československo bylo jedním z nejvíce ohrožených států, neboť německé obyvatelstvo v pohraničí v mnoha případech tvořilo většinu obyvatelstva té oblasti a stále častěji požadovalo připojení k říši. Naše republika byla nepoměrně menší než tehdejší Německo a ani v případě mobilizace nemohl počet našich jednotek odolat silám nepřítele.

Úzký a protáhlý tvar republiky byl v případě útoku ze severu pro naši obranu nevýhodný a proto při této části hranice s Německem vzniká mohutný systém železobetonových opevnění po vzoru francouzské Maginotovy linie. Toto opevnění mělo udržet první nápor nepřítele až do příchodu spojenců, především Francie a Anglie.

Skládala se ze šesti bojových objektů v podzemí propojených stovkami metrů chodeb a sálů.

Mohutné sály mohly pojmout značné množství zásob, což mělo umožnit posádce bojovat i v případě obklíčení po dobu několika měsíců. Po stránce stavební byla v roce 1938 Hanička dokončena, nicméně většina vnitřního zařízení zde chyběla.
V roce 1938 byla bez boje předána zástupcům Wermachtu, která si zde pak zkoušela odolnost našich objektů a zároveň účinnost německých dělostřeleckých granátů. Odstřel zvonů národním podnikem Kovošrot po válce poškodil Haničku mnohem více než Němci za celých 6 let okupace.

V roce 1975 byla Hanička zabrána tehdejším Federálním ministerstvem vnitra a v jejím podzemí začal vznikat novodobý kryt 20. století pod krycím názvem Kahan. Podzemí je upraveno a vybaveno moderní technologií, která měla zabezpečit přežití několika vyvoleným. Ačkoli přestavba spolykala stamiliony korun z kapes daňových poplatníků, nikdy nebyla dokončena.

Podzemí může návštěvníkovi ukázat moderní plně vybavený úkryt i povrchové objekty a část vstupní expozice ho pak vrátí o řadu desítek let zpět do doby, kdy naši dědové a pradědové se zbraní v ruce očekávali v těchto pevnostech nepřítele. V roce 2006 byla Hanička vyhlášena kulturní památkou.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...