Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Inventura Febia: Jaroslav Foglar a trampové. GENUS: Jaroslav Foglar pohledem Petra Kotka

V předvečer 104. výročí narození Jaroslava Foglara bude znovu uveden dokument režiséra Petra Kotka z cyklu Genus - Jaroslav Foglar pohledem Petra Kotka, který měl premiéru v roce 1995.

  • Publikováno: 02. 07. 2011

Dokument bude uveden v rámci projektu České televize Inventura Febia v pokračování nazvaném Jaroslav Foglar a trampové – Od kluků od Bobří řeky k trampingu. Druhým dokumentem tohoto dílu Inventury Febia bude portrét Jak se žije Trampům podle Věry Chytilové.

Jaroslav Foglar a trampové a Od kluků od Bobří řeky k trampingu.
Oba filmy uvede Česká televize na programu ČT 2 v úterý 5. 7. 2011 v 22:05, opakování ve čtvrtek 7. 7. 2011 v 9.40

JAROSLAV FOGLAR pohledem PETRA KOTKA
Délka: 14 min.
Žánr: dokumentární film – portrét
Užití: vysílání v ČT
Technologie: Betacam
Vedoucí projektu: Fero Fenič
Dramaturg: Tomáš Motl
Námět: Petr Kotek
Scénář: Petr Kotek
Zvuk: Jan Čeněk
Střih: Magda Landsmannová
Produkce: Tomáš Motl
Kamera: Petr Kotek
Vyrobeno pro: c Česká televize (tvůrčí skupina Josefa Platze) 1995
Režie: Petr Kotek
Premiéra: 10. 4. 1995

Ani ten, kdo s nostalgií vzpomíná, jak kdysi hltal Mladého hlasatele či Junáka, ani dnešní školou povinný čtenář Rychlých šípů si patrně neuvědomí, že člověk, který ovlivnil několik generací, žil sám uprostřed žižkovských činžáků a jediné spojení s okolím představují dopisy, popř. zaměstnankyně pečovatelské služby.
Málokoho Jaroslav Foglar pustil do svého bytu a soukromí, jako to umožnil režiséru Petru Kotkovi 

Jak se žije TRAMPŮM podle VĚRY CHYTILOVÉ
Délka: 14 min.
Žánr: dokumentární film – portrét
Užití: vysílání v ČT
Technologie: Betacam
Vedoucí projektu: Fero Fenič
Dramaturg: Tomáš Motl
Námět: Věra Chytilová
Scénář: Věra Chytilová
Zvuk: David Cysař, Petr Provazník, Petr Kabrhel
Střih: Šárka Němcová
Produkce: Vít Vejtasa
Kamera: Miroslav Souček
Vyrobeno pro: c Česká televize (tvůrčí skupina Jitky Pistoriusové) 1999
Režie: Věra Chytilová
Premiéra: 9. 9. 1999

„Všechno tady budou za pár let rezervace a nikam nás nepustí,“ obávají se pánové v maskáčích, kteří vyměňují pohodlí domova za víkendové pobyty v lesích. „Trempink je něco, co se ve světě nenajde,“ shodují se i emigranti, kteří se sem kvůli němu alespoň na čas vrátili. „Trempování nás dalo dohromady,“ říkají pak mladí manželé, jejichž děti byly přírodou doslova odkojeny. To vše v přírodě mezi skalami zažila a slyšela režisérka Věra Chytilová.

Projekt Inventura Febia
je snad jedním z dostatečně hmatatelných důkazů, že slogan „Dvojka hledá souvislosti“ je skutečným principem budování dramaturgie. S projektem přichází logicky v roce, na jehož konci uplyne dvacet let od chvíle, kdy Febio vzniklo, a zároveň v roce, ve kterém duchovní otec tohoto nezávislého studia oslaví kulatých šedesát let.

Ve Febiu jsme v letech 1993–2004 vyrobili pro Českou televizi více než tisíc pořadů. Řada z nich patřila k nejsledovanějším původním pořadům roku, často dokonce nejen v daném žánru. Byly úspěšné divácky a ve své době oceňované nejen laickou, ale i odbornou veřejnosti. I když se tato spolupráce v roce 2004 uzavřela, v archivech ČT zůstává mnoho děl, na kterých se podíleli téměř všichni významní čeští tvůrci, z nichž mnozí již nežijí a pro některé z nich šlo dokonce o poslední dokončenou práci. Jde tak nejen o unikátní sbírku témat a žánrů, ale i osobností.

Česká televize se k práci Febia dosud vracela nahodile, v rámci jiných archivních bloků, nekrologů nebo životních výročí apod., některá díla nebyla od doby svého vzniku znovu uvedena vůbec. Mnohé z natočených děl jsou zároveň pro novou generaci diváků neznámé, i když v pamětnících stále žijí – jako legendy.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...