Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Pražské Quadriennale připravuje pro děti tajuplný Kabinet kuriozit

Hřiště pro nevyčerpatelnou dětskou fantazii, tvůrčí dílny nebo Cenu dětských návštěvníků za nejzajímavější expozici nabídne již zanedlouho projekt PQ dětem.

  • Publikováno: 06. 06. 2011

Mezinárodní divadelní přehlídka Pražské Quadriennale (PQ), která mezi 16. a 26. červnem změní podobu centra Prahy, totiž nezapomíná ani na děti. Pro ně a jejich rodiče bude v prostorách Veletržního paláce připraven zábavně-tvůrčí program.

Program PQ dětem je vybudovaný na schopnostech dětské fantazie, která dokáže gauč proměnit v pirátskou loď a s její pomocí objevit poklad ukrytý na pustém ostrově pod stolem.

Děti od mateřských škol po studenty středních škol mají ještě poslední šanci se do projektu přihlásit a vytvořit své dílo pro Kabinet kuriozit. Ten není pouhou instalací, ale zároveň tématem expozice.

„Kuriozita je jedinečná, neobyčejná a podivuhodná věc. Pokud ji vytvořil člověk, je jejím cílem zaujmout a udivit své obdivovatele. V tomto mají kuriozity mnoho společného s divadlem, o němž je celé Pražské Quadriennale. Dokonce slovo Theatrum užívané ve starověkém Řecku původně označovalo jak divadlo, tak i sbírky soudobého poznání nebo podivuhodností. Proto jsme pro letošní PQ dětem zvolili jako ústřední motiv právě Kabinet kuriozit,“ vysvětluje kurátorka programu PQ dětem, Martina Svobodová.

Kabinet kuriozit bude mít podobu místnosti volně stojící v prostoru. Uvnitř bude na své exponáty čekat labyrint vybudovaný z papírových krabiček. Ty se stanou úložným prostorem pro vzniklé objekty. Na mnoha školách, které se přihlásily do projektu Kabinetu kuriozit, vyhlášeného již před několika měsíci, se na tvorbě kuriozit pilně pracuje už dopředu.

Po prozkoumání Kabinetu se mohou děti společně s rodiči vydat na pátrací výpravu za dalšími exponáty – tentokrát již do expozic jednotlivých zemí.
Ve výstavě mezi díly profesionálních divadelních designérů budou hledat ta, která splňují podmínky, aby mohly být prohlášeny za kuriozity.

Na místě dostanou speciální brýle, které jim umožní přečíst zašifrované směrovky, nečitelné pro běžné návštěvníky. Směrovky je budou navigovat, kam mají dále postupovat. Z návštěvy výstavy se nakonec stane hra, která prověří, nakolik byl který návštěvník pozorný.

Smyslem dobrodružné výpravy je zábavnou a interaktivní formou dětem představit vybrané expozice více než šedesáti států, jež se ve Veletržním paláci představí v rámci Pražského Quadriennale. V závěru své návštěvy mají pak děti možnost ohodnotit expozici, kterou považují za nejzajímavější, a té pak udělí Cenu dětských návštěvníků.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...