Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Loutky z celého světa v Chrudimi

Muzeum loutkářských kultur v Chrudimi zve denně kromě pondělí k prohlídce stálých expozic i ročních a krátkodobých výstav v prostorách krásného renesančního Mydlářovského domu ze 16.století.

  • Publikováno: 26. 05. 2011

Stálá expozice prochází postupnou proměnou a v současné době návštěvníci uvidí první dvě její nové částí: Svět na drátě a na nitích  je věnován marionetám a Svět na prstech jedné i druhé ruky maňáskům – v obou případech vývoji těchto typů loutek ve světě i u nás a jejich typickým hrdinům, mezi něž patří například indický Vidúšaka, anglický Punch, nebo náš Kašpárek. Ze staré expozice zůstává zatím výběr zahraničních loutek ze sbírek muzea a také luminiscenční divadlo.

První z celoročních výstav představuje české rodinné loutkové divadlo,  jehož pěstování  u nás bylo velmi rozvinuto především v 1.polovině 20.století, další pak tvorbu slovenské scénografky Jany Pogorielové-Dušové a třetí  nazvaná Zlatovlásky ukazuje loutky z inscenací této známé pohádky v různých loutkových divadlech. Od 2.června bude k vidění výstava  scénografky a pedagožky Ireny Marečkové nazvaná Komedie středního věku. Prohlídka muzea pak končí v herně, v níž si mohou návštěvníci sami vyzkoušet, jak se hraje loutkové divadlo. Kromě toho si mohou skupinové návštěvy předem objednat na doplnění prohlídky program s dílničkou, v níž si zkusí vyrobit jednoduchou loutku.

A co ještě muzeum nabízí? V rámci Chrudimské muzejní noci v pátek 27.května je od 19 do 24 hodin volný vstup do muzea i s přístupem na věž Mydlářovského domu a s bohatým programem (loutková představení, výroba jednoduchých loutek, kvízy).  Noční prohlídku připraví muzeum tradičně také některý den v prvním červencovém týdnu, kdy se koná festival Loutkářská Chrudim. Dne 10. září pak v rámci European Heritage Days bude rovněž volný vstup do muzea i s přístupem na věž. Aktuální informace o všech akcích muzea lze najít na www.puppets.cz.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...