Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Pozvánky na květnové akce v Historicko-řemeslně vzdělávacím centru Šelmberk

Centrum Šelmberk zve zájemce na dvě květnové akce, při nichž se poodkryjí tajemství minulých dob. Chcete si to vyzkoušet u kovadliny, nebo dáte přednost hradní slavnosti?

  • Publikováno: 03. 05. 2011

Poprvé u kovadliny

Třetí květnovou neděli (15. 5. 2011) se v areálu Historicko-řemeslně vzdělávacího centra Šelmberk uskuteční druhý ročník semináře, který je určený pro všechny zájemce o kovářské řemeslo. Akci tradičně pořádá vedoucí spolku amatérských kovářů Ing. Roman Král ve spolupráci s o.s. Danar.

Náplní semináře je seznámení se základy kovařiny. Účastníky proto čeká nejprve trocha teorie – výklad o historii, seznámení se základním kovářským nářadím, jeho používáním a ukázky základních postupů. Poté bude následovat praxe – všichni zúčastnění budou mít možnost vyzkoušet si základní techniky na vlastní kůži.

Seminář je určený pouze pro předem přihlášené účastníky. Praktická odpolední část semináře však bude probíhat ve venkovních prostorách centra, které budou i v průběhu neděle volně přístupné veřejnosti. Zájemci tak mohou využít možnost zhlédnout v provozu zrekonstruovanou středověkou kovárnu, pozorovat práci mistra i kovářských učedníků a dozvědět se více o tomto zajímavém řemesle.

Na hradě a podhradí aneb dny dávno minulé

O víkendu 21. – 22. 5. 2011 se v centru na Šelmberku koná již sedmý ročník zábavně naučné akce určené pro širokou veřejnost, pro děti i dospělé. Pokud se na Šelmberk vydáte, můžete se přenést o šest set let zpátky mezi kováře, pekaře, pivovarníky, přadleny, papírníky a řadu dalších mistrů středověkých cechů, u kterých si budete moct vyzkoušet svou zručnost a um.

Těšit se můžete také na bohatý kulturní program přibližující putování dávných karavan ze zemí dálného východu až do srdce Evropy, dobovou hudbu, tanec, šerm, kejklíře, divadlo a řadu soutěží. Chybět nebudou ani tradiční dobové hry, vystoupení alchymisty nebo sokolníka. Novinkou jsou např. komentované prohlídky hradu, orientální čajovna či možnost návštěvy středověké lazebny.

Denní program po oba dny probíhá od 10:00 do 17:00 hod. V sobotu je od 20:30 hod. připraven také večerní program zahrnující noční upírskou šermířskou show, ohňové tance a kejkle, dobovou i současnou hudbu k tanci a poslechu.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...