Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Od dubna mohou školy učit o přírodě přímo v přírodě

Čmelák - Společnost přátel přírody připravila pro školy v Libereckém kraji dva netradiční terénní ekologické výukové programy „Za Naturou na túru“.

  • Publikováno: 01. 05. 2011

Školy tak mají novou možnost, jak učit své žáky o přírodě přímo v přírodě.
Programy probíhají v chráněných územích Jedlový důl u Josefova dolu a Údolí Jizery u Semil a Bítouchova. Od dubna 2011 do konce roku se jich školy mohou účastnit zcela zdarma.

„V našich terénních programech se snažíme využívat netradiční způsoby výuky, které rozšiřují nejenom znalosti dětí, ale zlepšují i jejich schopnost pracovat ve skupině, řešit problémy a hledat odpovědi na to, co se děje v přírodě. Zároveň musí děti ale i bavit,“ říká lektor Lubomír Jiřiště ze Čmeláka.

Každý program má proto svůj příběh a účast na něm bude pro děti jedinečným zážitkem. V Jedlovém dole se vydají vzhůru proti proudu říčky Jedlová a díky poznatkům, které získají v programu „Horem pádem vodopádem,“ se podívají na Jizerské hory zcela novým pohledem. V programu „Za obřími hrnci Jizery“ budou mapovat kaňon Jizery, který řeka neustále prohlubuje a mění.

Obě lokality jsou dostupné vlakem. Programy jsou určené pro žáky středních škol a druhého stupně základních škol. Žáky vždy provází zkušený lektor. „Programy jsme odzkoušeli již na podzim a děti nejvíce zaujala aktivita, kdy v kaňonu Jizery pátrají po skalách a hledají v nich podoby zvířat nebo nadpřirozených bytostí,“ ohodnotil zkušenosti s výukou Lubomír Jiřiště.

Výukové programy jsou součástí celorepublikového projektu Za Naturou na túru, který ukazuje, jak o přírodě učit nápaditě a efektivně. Ideou projektu a jeho 25 terénních ekologických výukových programů je přenést část výuky přírodopisu a ekologie do přírody, kde mohou žáci vidět v souvislostech to, co se za zavřenými dveřmi třídy obtížně vysvětluje.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...