Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Za motýly do skleníku Fata Morgana

Počátkem dubna byla v botanické zahradě v pražské Troji opět otevřena výstava tropických motýlů. Expozici je už možné označit za tradiční, první taková akce proběhla již v roce 2004.

  • Publikováno: 20. 04. 2011

Výstava se koná od 5. dubna do 1. května 2011 ve skleníku Fata Morgana, který je součástí pražské botanické zahrady v Tróji.
Po osobní neblahé zkušenosti s víkendovou návštěvou doporučuji vyčlenit si na výlet do botanické zahrady nějaké slunečné dopoledne. Většinou se zde potkáte hned s několika školními výpravami, ale nebudete muset čekat frontu na vstup.

Proč vyrazit na motýly do skleníku?
Důvod první: vystavení motýli jsou opravdu různobarevní krasavci. U nás v přírodě je nepotkáte, původ mají většinou v Africe, Střední a Jižní Americe či Asii.
Důvod druhý: jedná se o ideální trénink na fotografování skutečné přírody. Sám nepatřím mezi lidi oplývající velkou trpělivostí a mohu tak jen obdivovat kolegy, kteří kvůli snímku dokážou tiše čekat v krytu třeba celý den. Ve Fata Morganě jsou jednak motýli o něco barevnější než v naší přírodě, je jich velká koncentrace na jednom místě a jsou „klidnější“, alespoň podle mé zkušenosti.

S jakou fotografickou technikou na motýly?
Co do kvality je samozřejmě ideální digitální zrcadlovka ve spojení s makroobjektivem. Ti, kdo takovou techniku nevlastní, smutnit nemusí. Já většinu snímků fotil s objektivem Sigma 70-200/2.8 II EX APO DG MACRO HSM, který má sice označení Macro v názvu, ale na focení zblízka bych ho rozhodně nedoporučoval. Ostatně i ono „zblízka“ je v tomto podání poněkud matoucí, protože nejkratší zaostřitelná vzdálenost je udávána výrobcem na cca 1m. V praxi se mi tedy několikrát stalo, že na úzkých chodníčcích skleníku mezi mnou a fotografovaným motýlem v klidu někdo prošel (v případě fotografů a důchodců) či proběhl (v případě dětí školou povinných).
Z dalšího vybavení bych doporučil například monopod nebo polarizační filtr, který pomůže jak s barvami, tak s odstraněním odlesků například na listech.
Pokud nemáte digitální zrcadlovku, nevadí. Většina kompaktních fotoaparátů má režim makro a tím pádem i s kompaktem můžete ve skleníku udělat velkou parádu, protože většina motýlů vás nechá přiblížit se skutečně blízko.

Pravidla chování ve skleníku
To, že je zakázáno se motýlů dotýkat, je jistě všem jasné (i když na místě je možné se přesvědčit o opaku). Co se týče zákazů některých částí fotografické techniky, v minulých letech jsem byl několikrát donucen uklidit stativ. Letos jsem proto vyrazil jen s monopodem, ale byl jsem naopak překvapen, když další fotografové ze stativu klidně fotili, aniž by jim zaměstnanci botanické zahrady cokoliv řekli. Asi se jedná o „uvolnění morálky“. V návštěvním řádu je také zakotven zákaz používání blesků.

Fotografie v článku Vojta Herout – popis k fotografiím naleznete na webu autora.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...