Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Poštovní muzeum překvapí velkolepou sbírkou

Loni v únoru byla založena sekce Památek a významných turistických cílů Asociace cestovních kanceláří ČR. Ze stran turistických cílů je zájem ohromný.

  • Publikováno: 04. 02. 2011

Sekce památek a významných turistických cílů nyní připravila další pozoruhodnou prezentaci.

Poštovní muzeum je muzeum, které je výjimečné svými sbírkami i v mezinárodním srovnání – ale když se budeme ptát Pražanů, kde se nachází, jen málo jich bude znát dpověď a možná ještě méně lidí zde bylo.

A přesto malebný Vávrův dům v blízkosti Vltavy ukrývá vzácná tajemství a světové unikáty. 
Poštovní muzeum bylo založeno 18. prosince 1918 a bylo symbolické, že ve stejný byla vydána i první československá známka, známé Hradčany podle návrhu Alfonse Muchy

Sbírky Poštovního muzea čítají na milion předmětů. Návštěvník může obdivovat nejen první poštovní známku světa Black Penny, ale i unikátní Merkury, první novinové poštovní známky světa z roku 1851, které v tehdejším Rakousku sloužily k doručení novin a lepily se přímo na tiskoviny. Merkury jsou součástí velice cenné studijní sbírky klasických rakouských známek.
Veřejnosti je samozřejmě představena i kompletní sbírka poštovních známek Československa a České republiky, počínaje prvními československými poštovními známkami, známkami československých legií, přetisky rakouských a uherských známek „Pošta československá 1919“ a množství dalších filatelistických zajímavostí.

Ve Vávrově domě se od roku 1988 nachází i velmi bohatá knihovna o více než 18000 knihovních jednotkách. Podstatnou část knihovních fondů tvoří poštovní úřední pomůcky, jízdní řády a přehledy silničních, vlakových a leteckých kursů. Za pozornost stojí cestovní příručky ze 17. a 18. století, poštovní lexikony, telefonní, telegrafní a radiokomunikační příručky. K dispozici jsou také české a zahraniční katalogy poštovních známek.

Součástí Poštovního muzea je i jeho pobočka v bývalém opatství Cisterciáckého kláštera ve Vyšším Brodě. V rozsáhlé expozici na ploše téměř 1800 m2 je představena historie poštovnictví od 16. století po současnost, včetně dějin telegrafu a telefonu. Samostatnou částí expozice je kočárovna s unikátní sbírkou vozů a kočárů, včetně klasických poštovních dostavníků a saní.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...