Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Královský sňatek

Výstava se uskutečnila při příležitosti sedmistého výročí nástupu Jana Lucemburského na český trůn následně po jeho sňatku s českou princeznou Eliškou Přemyslovnou.

  • Publikováno: 20. 12. 2010

Místem konání je Dům U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí, původně gotický městský palác s nárožní obytnou věží, který je možno považovat za součást městské královské rezidence, upravené pro mladé královské manžele v prvním období po jejich příchodu do Prahy.

Výstava je instalována ve všech expozičních prostorách domu, od suterénu po druhé patro.
V prvním patře připomíná prvního českého krále z rodu Lucemburků a jeho rodinu, představuje i osobnost královny Elišky, její přemyslovské kořeny a hlavní protagonisty královského dvora.
Dobový historický kontext je představen ve druhém patře domu, kde se návštěvník seznámí s architektonickou podobou zástavby pražského území mezi Pražským hradem a Vyšehradem v roce 1310 a poté blíže pozná životní styl Pražanů na konci 13. a v první polovině 14. století.

Malířská a sochařská výzdoba domu z doby nástupu Jana Lucemburského je prezentována na několika místech. Nástěnné malby v přízemní kapli návštěvníkům umožňují nahlédnout do duchovního světa jeho obyvatel a torza královských soch a pěších rytířů z fasády upozorňují na vysokou úroveň sochařství v tehdejší Praze.

Kromě Domu U Kamenného zvonu v roli hlavního exponátu jsou těžištěm výstavy předměty z oblasti zlatnictví, iluminované rukopisy a archivní dokumenty.
Ústředním exponátem výstavy je český královský poklad, nalezený ve Slezské Středě, jehož hlavní část – svatební koruna – byla zvolena emblémem výstavy. Návštěvníci mohou obdivovat krásu královských pečetí a zlatnického umění, dozví se o pokladech mincí ukrytých v Janově době v Praze i mimo Prahu, zastaví se v původní soukromé kapli nad vzácnými relikviáři, zhotovovanými pražskými zlatníky.

V části věnované obyvatelům tehdejších pražských měst, hradů a souvisejících lokalit je jejich život dokumentován předměty denní potřeby pocházejícími zejména z archeologických výzkumů, fragmenty dobových staveb, listinnými dokumenty, některými uměleckými předměty, ale i prezentací fyzických modelů a využitím počítačové animace.

Zápůjčky pro výstavu jsou poskytnuty řadou významných českých i zahraničních institucí. K výstavě vyšel vědecký katalog a průvodce výstavou, připraven je i bohatý doprovodný program.

www.kralovskysnatek.cz


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...