Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Na výstavu do Schwarzenberského paláce se vstupenkou ze ZOO

Národní galerie v Praze připravila ve spolupráci se Zoologickou zahradou Praha jako netradiční dárek: zajímavé slevy.

  • Publikováno: 17. 12. 2010

Návštěvníci výstavy Roelandt Savery nebo i pražské Zoologické výstavy, kteří nezahodí svoji vstupenku, získají 10% slevu na vstupném na druhou akci, tedy do ZOO nebo na výstavu děl slavného umělce.

„Výstava představuje dílo Roelandta Saveryho u nás vůbec poprvé. Vybraná umělecká díla z pražské Národní galerie a zejména zápůjčky z Rakouska, Německa a Belgie, sledují rozvoj Saveryho uměleckého umu a jeho žánrovou pestrost. Expozice ukáže především jeho slavné kresby ‚naer het leven‘, donedávna pokládané za vlastnoruční práce Pietera I. Bruegela – tedy i zmiňovanou práci Na Kampě pod Karlovým mostem,“ říká kurátorka výstavy Olga Kotková.

Není však bez zajímavosti, že velká pozornost je věnována i Saveryho hlavnímu žánru – malbě zvířat a komponování jejich nejrůznějších a často bizarních skupin.
I toto byl jeden z důvodů, proč se Národní galerie v Praze rozhodla propojit s oblíbenou pražskou Zoologickou zahradou.

Je nasnadně, že Savery popustil uzdu své fantazii.
Na obraze Orfeus hraje zvířatům v krajině Savery vedle sebe usadil zvířata ze všech tehdy známých světadílů – papoušky, pštrosy, pelikány a blbouna nejapného. Deska Drancování vesnice dokládá Saveryho sepětí s vlámskou malířskou tradicí; několik krajin ukáže Saveryho přínos pro rozvoj evropské krajinomalby 17. století. Do Prahy je z Karlsruhe zapůjčen i jediný Saveryho portrét v malbě – Odpočívající sedlák. Konečně jeho Kytice ve sklenici ve tvaru roemeru představí Saveryho mistrovskou pozorovací schopnost při zobrazení rostlinných druhů.

Spolupráce s pražskou Zoologickou zahradou představuje nový typ spolupráce. Vzhledem k obsahu výstavy je takovéto propojení více než žádoucí. Zároveň věříme, že touto cestou oslovíme ještě větší skupinu návštěvníků. Propojení ZOO a NG znamená spojení dvou návštěvnicky atraktivních subjektů, které mohou své návštěvníky motivovat k hlubšímu zájmu o přírodu i o umění.

Výhoda slev platí po dobu konání výstavy, tj. pouze do 20. března 2011. 

www.savery.eu

www.ngprague.cz
www.zoopraha.cz


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...