Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Gejša a samuraj v Národním Muzeu

Návštěvníci se mohou v Náprstkově muzeu těšit na více než 800 předmětů - 588 exponátů vypráví příběh japonských samurajů a 214 se jich vztahuje ke gejšám.

  • Publikováno: 14. 12. 2010

Ve dvou přízemních výstavních sálech Náprstkova muzea se vystavuje na 780 předmětů, největší pozornost je věnována čepelím japonských mečů restaurovaných v roce 2009 a výjimečné sbírce mečových záštit, která doposud nebyla jako celek vystavena.

Život gejš se představí předměty pro ozdobu i pro denní potřebu. Gejši svým způsobem určovaly styl ve společnosti. Oblékaly se podle poslední módy, byly vzdělané v různých druzích umění, a protože jejich klienty často bývali hodnostáři politického a veřejného života, uměly konverzovat i na tato témata a znaly mnoho z politického zákulisí.

Slova gejša i samuraj přešla do české slovní zásoby i s českým pravopisem a dodnes navozují atmosféru starého Japonska. Zatímco samurajové, jejichž meče, mečové záštity a další výstroj se představuje v prvním sále, už dnes opravdu existují jenom v historických filmech nebo televizních seriálech, gejši, byť v redukovaném počtu, stále zůstávají součástí i dnešního Japonska.

Samurajové měli velmi podstatný vliv na japonskou společnost a kulturu po dlouhé období téměř 700 let (1185-1868). Byli to válečníci dvou extrémů – byli vycvičeni k zabíjení na jedné straně, ale také k tomu, aby obdivovali krásu básní, květů i myšlenek na straně druhé.

Na rozdíl od samurajů začaly gejši bavit pánskou společnost teprve v polovině 18. století, přesto fenomén gejša dosáhl v zahraničí stejné popularity jako samuraj. Profese gejši se často zaměňuje s profesí prostitutky. Ale úkolem gejš bylo naplňovat jakési romantické představy samurajů, bavit společnost duchaplnou konverzací, zpěvem a tancem a pečovat o pohodlí návštěvníků čajoven zábavních čtvrtí.

Výstava potrvá až do 4. dubna 2011.

www.muzeumprahy.cz


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...