Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Vánoční prázdniny v Evropském vesmírném centru stráví 12 dětí

V neděli 29. listopadu odpoledne skončilo semifinále konkurzu do dětské mezinárodní vesmírné posádky Expedice Mars 2010.

  • Publikováno: 30. 11. 2010

Velitelé jednotlivých odborností důkladně v testech, hrách, náročných prezentacích a pokusech prověřili schopnosti 25 semifinalistů a rozhodli, kdo absolvuje od 26. do 31. prosince výcvik a simulovaný let do vesmíru v Evropském vesmírném centru v Belgii.

Dvanáct dětí (z toho čtyři ze Slovenska) pak převzalo „letenku do vesmíru“.

Do hlavní posádky se dostali: letec astronom Peter Kosec z Trenčína, letec dokumentarista Michal Vojsovič ze Svitu, letec geolog Vojtěch Chalupa z Boleradic, palubní inženýr Marek Novák z Českých Velenic a palubní lékařka Anna Sobotková z Nového Hrádku.

Záložní posádku tvoří: astronom Jan Kadlec z Rychnova nad Kněžnou, dokumentarista David Novotný z Berouna, geologové Tomáš Hančar z Počátek a Jiří Čížek z Českých Budějovic, inženýři Adrian Kiraly z Lučence a Jan Martinák z Uherského Hradiště a lékařka Katarína Gombíková z Dobré Nivy.

V Evropském vesmírném centru si děti mimo jiné vyzkouší simulátor stavu beztíže, simulátor chůze po Měsíci, gyroskop a další trenažery. Součástí kurzu je i práce v řídicím středisku a v kabině raketoplánu.
Kurz vrcholí simulovaným letem do vesmíru. Část dětí tvoří posádku raketoplánu, druhá část let řídí z pozemního řídicího centra.

www.expedicemars.eu


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...