Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Kouzlo starých gramofonů v Novém Strašecí

Muzeum Nové Strašecí zve na poslední dny interaktivní výstavy ze zapůjčené soukromé sbírky s názvem Kouzlo starých gramofonů.

  • Publikováno: 15. 11. 2010

Výstava je veřejnosti zpřístupněna již jen do 21. listopadu 2010!

Do této neděle si tak můžete v muzeu prohlédnout historické gramofony zahraniční i české výroby především z 20. až 30. let 20. století, součástky gramofonů, gramofonové desky, dva funkční fonografy (Edison) a funkční i nefunkční válečky do fonografů.

Svou unikátní sbírku historických gramofonů a fonografů zapůjčil muzeu sběratel Martin Stránský. Ten o sobě říká následující:

„Všechno to začalo, již když jsem byl malý kluk. Strašně rád jsem rozebíral věci a sledoval, jak pracují a fungují. Na hodně věcí jsem přišel, když jsem začal sbírat vláčky. To mi bylo asi 10 let. Naučil jsem se od nich mnoho o mechanice a údržbě. Od té chvíle jsem to začal aplikovat i na jiné předměty – jako např. babiččin šicí stroj Singer, který jsem přemazal olejem na takovou míru, že měla olej i na nitích. Samozřejmě že jsem se z takovýchto chyb snažil poučit.
Pak přišlo období, kdy jsem začal poslouchat muziku a strašně se mi líbila jedna ze starých válečných písní s názvem Sentimental journey. Děda ji velmi dobře znal, a tak chodil po bazarech, až ji sehnal. A sehnal ji na staré gramofonové desce Ultraphon. Pouštěl mi ji na starém mechanickém gramofonu značky Avuston a mě to tenkrát obojí dohromady strašně vzalo za srdce. Zhruba od těch dob jsem se začal zajímat o stroje, jež jsou schopny vytvářet zvuk. Nejprve to byly staré cívkové magnetofony, poté následovala stará radia a zhruba kolem 15. roku gramofony.
No, a aby toho nebylo málo, tak jsem zabrousil i do televizní techniky a začal jsem se zabývat jejich opravou a restaurováním. Teď už si jen říkám, co asi začnu sbírat příště.“

www.muzeumtgm.cz


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...