Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Část pohřební výbavy Tychona Brahe v Muzeu hlavního města Prahy

Včera byl otevřen hrob s ostatky Tychona Brahe (1546-1601), aby byla znovu prozkoumána jeho příčina úmrtí.

  • Publikováno: 15. 11. 2010

Vědci mají pouze týden na to, aby ostatky vyzvedli, v laboratořích prohlédli a odebrali vzorky. Poté se musí cínová rakev s astronomem vrátit zpět do Týnského chrámu.

První výsledky z exhumace by mohly být známy do měsíce od dokončení výzkumu.
Jak Tycho Brahe zemřel, by se vědci měli dozvědět do půl roku od exhumace.

K otevření hrobky ve staroměstském kostele Panny Marie před Týnem došlo již roku 1901 u příležitosti třísetletého výročí astronomova úmrtí. Tehdy byly vyzdviženy některé části jeho pohřební výbavy.
Část byla pak uložena v depozitářích Muzea hlavního města Prahy, zbytek šatů spolu s ostatky byl po odborném průzkumu navrácen zpět a část se dostala do rukou dalších majitelů.

Soubor sbírkových předmětů z funebrální výbavy významného dánského astronoma, nalezený v jeho rakvi, tvoří převážně textilie.

Návštěvníci v Muzeu hlavního města Prahy tak mají ojedinělou příležitost zhlédnout od 16. listopadu 2010 do začátku ledna 2011 fragmenty pláště, pokrývku hlavy, části střevíců, punčochu a pramen vlasů.

TYCHO BRAHE
Narodil se 14. prosince 1546 v Dánsku, zemřel 24. října 1601 v Praze. Původně se jmenoval Tyge Ottesen Brahe. Byl významným dánským astronomem, astrologem a alchymistou.
Vytvořil originální kosmologickou teorii, podle které je sice Země středem vesmíru, ale kolem ní obíhá jen Slunce a Měsíc. Ostatní planety obíhají kolem Slunce. Vytvořil tak kompromis mezi geocentrickou teorií Ptolemaia a teorií heliocentrickou Mikuláše Koperníka.
Podle pověsti zemřel Brahe na protržení močového měchýře při pozorování zatmění slunce nebo proto, že ze společenských důvodů nemohl vstát od hostiny dříve než císař. Dnes se teorie o jeho smrti spíše přiklání k tomu, že měl ledvinovou chorobu a nebo podlehl otravě rtutí u svých alchymistických experimentů.
Pohřben byl na pražském Starém Městě v kostele Panny Marie před Týnem u Staroměstského náměstí. V roce 1901 byly jeho ostatky vyzvednuty, prozkoumány a uloženy do nové rakve na stejném místě.
Dánové o jeho opětovnou exhumaci požádali v roce 2009.

www.muzeumprahy.cz


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...