Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Na Dymníku je nová naučná stezka

Lesy ČR zvou širokou veřejnost za poznáním přírodních krás prostřednictvím nové Naučné stezky Dymník, která zájemce místními zajímavostmi provede.

  • Publikováno: 23. 10. 2010

Trasa naučné stezky v délce více než 4 kilometry tvoří přirozený vycházkový okruh, který začíná a končí u rumburského letního koupaliště. Mimo jiné vede přes známý kopec Dymník s populární rozhlednou, odkud je nádherný výhled do širokého okolí celého Šluknovského výběžku.

„Snahou Lesů ČR je na Naučné stezce Dymník návštěvníkům nabídnout široké spektrum zajímavých informací a klidnou procházku ojedinělým terénem. I vzhledem k tomu, že trasa je již nyní velmi populární a místní lidé ji často k vycházkám využívají, věříme, že celá lokalita přiláká další nové turistické nadšence,“ vysvětluje ředitel Krajského ředitelství Lesů ČR Teplice Radek Braum.

Na celkem osmi informačních tabulích se turisté seznámí s následujícími tématy: charakteristika místních lesů, přírodní charakteristiky oblasti, územní systém ekologické stability, obnova a výchova lesních porostů, tipy na výlety v okolí, Pstružný potok, zvěř místních lesů.

„V tomto krásném prostředí se dá řada přírodních principů a teorií popisovaných na jednotlivých tabulích názorně vysvětlit, k tomu jistě pomůže i řada fotografií a obrázků,“ doplňuje Radek Braum.

Kopec Dymník je sopečného původu, celý vrch je tvořen čedičem. Rozhledna, která na místě stojí již od roku 1896, je vysoká 15 metrů a nalézá se v nadmořské výšce 515 metrů. Za dobrého počasí jsou z rozhledny vidět Dolní Křečany a Jiříkov, německý Kottmar, Rumburk, varnsdorfský Špičák, Lužické hory, Ještěd, Vlčí hora a další vrchy.

Celkově není trasa nové naučné stezky nijak fyzicky náročná, s výjimkou náročnějšího krátkého strmého stoupání na kopec Dymník. Výhodou je, že trasa navazuje přímo na dvě trasy stávajících turistických stezek a křižuje i jednu cyklotrasu.

Naučná stezka Dymník byla otevřena 8. října 2010.

www.lesycr.cz


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...