Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Na kole přírodou

Zavítali už jste někdy na kole mimo asfaltku, do lesa, na louku, zkrátka na nezpevněnou cestu, tedy do terénu? Pokud ano, tak patříte do velké rodiny terénních cyklistů, bikerů.

  • Publikováno: 10. 10. 2010

Nezáleží na věku, výkonnosti a míře neschůdnosti cesty – každý, kdo se vydává na kole mimo asfalt, je biker.
A každému, kdo je víc než sváteční jezdec, pro kterého je kolo jen prostředkem jak dojet na pivo, by mělo záležet na kvalitě sportovního a turistického vyžití na kole v terénu. Pro všechny nadšené bikery by mělo být důležité chovat se na cestách tak, aby se bylo příště kam vracet. A ještě lépe – aby vznikaly nové možnosti pro terénní cyklistiku.

Milovníci cyklistiky ve volné přírodě zatím u nás hřeší na vágnost lesního zákona a velkou liberálnost úřadů i veřejnosti v tomto směru. O celkovou osvětu a spolupráci se zúčastněnými institucemi se u nás snaží Česká mountainbiková asociace. Snahou ČEMBA je údržba stávajících a také výstavba nových cyklostezek a především lesních stezek, které jsou šetrné k přírodě.

 

Kodex terénního cyklisty
(převzato z www.cemba.cz)

1. Jezdi pouze po povolených cestách 
Jestliže je cesta označena jako zakázaná, nepoužívej ji.

2. Nezanechávej stopy
Přizpůsob styl jízdy povrchu cesty tak, abys jej nepoškozoval. Jezdi jen po existujících cestách, nevytvářej nové. Nejezdi smykem. Nezanechávej po sobě odpadky.

3. Ovládej své kolo 
Jezdi tak, abys dokázal zastavit na viditelnou vzdálenost. Všude můžeš někoho nebo něco potkat. Nepřeceňuj svou technickou a fyzickou zdatnost.

4. Dávej přednost ostatním 
Upozorni ostatní, že kolem nich projíždíš. Při míjení dostatečně zpomal a je-li to z hlediska bezpečnosti nezbytné, zastav. Buď vstřícný a přátelský. Při míjení koní respektuj pokyny jezdce.

5. Buď ohleduplný ke zvířatům, rostlinám a majetku
Neplaš zvířata a dávej jim dostatek prostoru k úniku. Nenič rostliny. Nepoškozuj přírodní útvary a soukromý majetek. Zavírej brány ohrad. Nepoškozuj zemědělské kultury, zvláště před sklizní.

6. Jednej s rozmyslem
Jezdi s takovým vybavením, abys byl soběstačný. Předvídej nebezpečné situace a změny počasí. Používej přilbu.

 

www.cemba.cz


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...