Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Jeden den na Příměstském táboře v Bílině

Příměstský prázdninový tábor v Bílině lze považovat za tradiční akci bílinských základních škol, města a společnosti Člověk v tísni, o.p.s. Letos se totiž tato akce koná již popáté.

  • Publikováno: 29. 09. 2010

Pátým rokem tedy mohou děti, jejichž rodiče nemají dostatek finančních prostředků na klasické tábory, trávit smysluplně volný čas při aktivitách, které pro ně realizují učitelé, zaměstnanci společnosti Člověk v tísni a dobrovolníci. Jeden takový den jsem s nimi prožil i já.

27. července vyplula totiž posádky lodí cestovatelů Ameriga Vespuciho, Jamese Cooka, Kryštofa Kolumba a Marca Pola na cestu do městysu v Českém středohoří – do Peruce. Tam na ně čekali Oldřich a Božena (ti se dle legendy potkali u Oldřichova dubu, který je více než 1000 let starý), kteří cestovatele přivítali. Dětem předali dopis, ve kterém se dozvěděli, co je vlastně v té Peruci čeká.

A čekala je opravdu dlouhá a strastiplná cesta. Během cesty musely děti překonat mnoho překážek, splnit několik úkolů, namáhat své mozkovny a také být trpělivé. Cestovatelé museli vydržet nějakou dobu mlčet, museli vyluštit tajné písmo, křížovku či poskládat rozstříhaný obrázek, museli si připravit pro Oldřicha a Boženu představení, ale hlavně si museli pamatovat informace, které během cesty získávali. A ty se týkaly Českého středohoří.

Děti se tak dozvěděly, že nejvyšší horou Českého středohoří je Milešovka, že Lovoš se skládá ze dvou kopců, co je to Hazmburk, kdo to byli Oldřich a Božena atd. Konec této dlouhé cesty byl na Krásné vyhlídce, ze které je nádherný výhled na celé České středohoří. Tam na děti čekali Oldřich a Božena, kteří si vyzkoušeli, zda všichni dávali během cesty dobrý pozor, a zároveň se pobavili při představeních, která pro ně děti připravily.

Samozřejmě nechyběly ani odměny, každý cestovatel si něco odnesl. Hlavně si ale každý odnesl nové informace a zážitky, které mu zůstanou navždy. U peruckého zámku se pak Oldřich a Božena s dětmi rozloučili a znovu ulehli ke spánku.

 

Miloš Hrubý, regionální koordinátor – redaktor, Ústecký kraj
remix.nicm.cz


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...