Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Září – začátek nejen školních aktivit

Volnočasové aktivity pro děti a mládež na školní rok 2010/2011 jsou nyní důležitým tématem diskuzí a byly i hlavním tématem tiskové konference ČRDM.

  • Publikováno: 01. 09. 2010

Na setkání s novináři v sídle České rady dětí a mládeže vystoupili předseda ČRDM Aleš Sedláček, místopředseda ČRDM Ondřej Šejtka a manažerka projektu ČRDM „Kecejme do toho – Strukturovaný dialog“ Jana Votavová.

Ondřej Šejtka z Představenstva ČRDM pohovořil o postupu  realizace projektu nazvaného Kamchodit.cz.
Jedná se o internetovou databázi míst poskytujících volnočasové aktivity pro děti a mládež. Tato databáze má podobu interaktivní mapy, ve které si mohou zájemci vyhledat sídlo určitého oddílu nebo střediska volného času poblíž zadaného místa – příkladně jejich bydliště či školy.
Projekt Kamchodit.cz funguje již od letošního jara; stal se u dětí a mládeže, potažmo jejich rodičů, velmi oblíbeným a dnes se tak může pochlubit solidní návštěvností.

Jana Votavová promluvila o nedávno zahájeném projektu ČRDM „Kecejme do toho – Strukturovaný dialog“.
Jeho autoři si kladou za cíl nashromáždit pomocí nejrůznějších komunikačních kanálů, mj. prostřednictvím internetových stránek projektu, Facebooku či Twitteru, názory mladých lidí na témata, která je zajímají a promítají se do jejich současného světa. Jednat se může jak o otázky celospolečenské, tak dílčí nebo dokonce i politické. Smyslem projektu je podpořit mladé lidi, aby se zajímali o svět kolem sebe a nebyli k němu lhostejní; aby byli schopni své názory, a to i ty kritické, nahlas vyslovit a argumentačně obhajovat.
V případě projektu „Kecejme do toho – Strukturovaný dialog“ se tyto jejich názory dostanou až k lidem, kteří mají skutečný vliv věci ze svého postu měnit.

Předseda ČRDM Aleš Sedláček zrekapituloval nedávnou „kauzu“ připomínkování návrhu novely o hygienických požadavcích na zotavovací akce pro děti ze strany ČRDM.
Některé formulace bodů v návrhu této vyhlášky Ministerstva zdravotnictví se zdály být sdružením dětí a mládeže – a potažmo tedy i ČRDM jakožto jejich střešní organizaci – problematické. Po vyjednávání se zástupci Ministerstva zdravotnictví se ČRDM podařilo sporné body vyjasnit a odstranit tak případná nedorozumění či komplikace, které by se mohly výrazně dotknout života českých táborníků.
Zástupci ČRDM a Ministerstva zdravotnictví se rovněž domluvili na další spolupráci. V nejbližších dnech se tak společnými silami pustí do inovace osnovy kurzu pro táborového zdravotníka, jehož současná podoba je již z dnešního pohledu zastaralá a nevyhovuje plně aktuálním požadavkům.

Nadcházející rok, tedy rok 2011, byl evropskými institucemi vyhlášen jako Evropský rok dobrovolnictví. ČRDM, která ve strukturách sdružuje mnoho dobrovolníků, kteří se věnují práci s dětmi a mládeží, se k Evropskému roku dobrovolnictví připojí řadou svých aktivit, v některých případech ve spolupráci s MŠMT.

 

www.crdm.cz

kamchodit.cz
www.kecejmedotoho.cz


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...