Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Kolem kolem Netolic „na Zlatý potok a hrad Osule“

Město Netolice zve všechny milovníky památek i přírody na další poznávací cykloturistický výlet pro celou rodinu, který se uskuteční v rámci projektu „Kolem kolem Netolic s Peklíkem“.

  • Publikováno: 27. 08. 2010

Tentokrát je v plánu návštěva turisticky málo známé, ale půvabné krajiny šumavského podhůří, která leží mezi městy Netolice a Prachatice a která oplývá množstvím přírodních a historických památek a staveb lidové architektury. Okruh nazvaný „Na Zlatý potok a hrad Osule“ je asi 40 km dlouhý a vede převážne po stávajících cyklotrasách, po místních komunikacích a silnicích III. třídy středně kopcovitým terénem.

Na trase lze spatřit leccos zajímavého.

V samotných Netolicích si účastníci mohou před závodem projít naučnou stezku, Archeopark na hradišti Ján nebo muzeum JUDr. Otakara Kudrny.

Kromě toho, že se jede po hrázích starodávných rybníků kolem zámku Kratochvíle a renesanční krajinou bývalé rožmberské obory, povede trasa přes málo známé obce Žitnou, Oboru a Hracholusky s řadou památek lidové architektury, včetně staveb tzv. jihočeského selského baroka.

Dále bude na březích Zlatého potoka unikátní vesnická památková zóna Vitějovice. První písemná zmínka je již z roku 1283 a také se tu v obrovské roubené a omazané obytné místnosti nachází jeden z nejstarších vesnických obytných prostorů v Čechách vůbec, který je z r. 1491.
Snad nejlépe z celého Pošumaví se zde dochovaly lidové stavby s roubenými obytnými částmi ješte z „předštítového“ období.

Na zdaleka viditelné dominantě krajiny, vrchu Osule (646 m. n. m.) bude vidět zajímavá zřícenina stejnojmenného gotického hradu, jinak též zvaného Vitějovický hrad. Hrad je krásnou ukázkou rozestavěného královského hradu s obvodovou zástavbou, která umožňuje návštěvníkům nahlédnout jak do postupu výstavby, tak i do boření hradu.

Na vrcholu Velkého Hrádecku u Trebanic pak bude pravěké hradište z pozdní doby halštatské (6. st. př. n. l.) se zachovaným dvojitým valem.

Trasa: Netolice – Kratochvíle – Žitná – Obora – Hracholusky – Vitějovice – Zlatý potok – Kralovice – Vrbice – Hoříkovice – Třebanice – Hradce – Hrbov – Netolice

 

www.netolice.cz
www.blanet.cz


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...