Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Přečerpávací vodní elektrárna Dalešice

Ačkoliv elektřinu běžně využíváme, málokdo z nás opravdu ví, jak se vyrábí. Dalešická elektrárna je druhou nejvýkonnější vodní elektrárnou v ČR a rozhodně stojí za návštěvu.

  • Publikováno: 04. 07. 2010

Vodní dílo Dalešice bylo vybudováno v souvislosti s výstavbou blízké Jaderné elektrárny Dukovany. Součástí vodního díla jsou nádrž v Dalešicích, vyrovnávací nádrž Mohelno, přečerpávací elektrárna Dalešice a průtočná vodní elektrárna Mohelno.

Mimo plnění klasické funkce výroby elektřiny ve špičkách a odběru energie v době jejího přebytku má svým výkonem a rychlostí najetí 60 sekund na plný výkon nezastupitelnou úlohu při regulaci celostátního energetického výkonu. Proto je elektrárna plně automatizována a dálkově ovládána přímo z centrálního dispečinku v Praze. Jedná se o druhou nejvýkonnější vodní elektrárnou v České republice.

Nádrž Dalešice je též využívána k rekreačním účelům, chovu ryb, tlumení povodní a nadlepšování průtoku v řece v suchém období. Zajímavostmi je, že nádrž leží pod nejvyšší sypanou hrází ve Střední Evropě.

Okolí přehrady je velmi malebné. Koryto lemují příkré stráně, které jsou místy až 100 metrů vysoké.
Krásu přehrady zvyšují zříceniny dvou středověkých hrádků, Kozlova a Holoubka. Zejména z vrcholu Kozlova je krásný pohled jednak přímo na přehradu, která tvoří veliké zákruty, a jednak na okolní lesy, jimiž jsou vysoké stráně zarostlé.

Přehrada se stala útočištěm také pro některé ohrožené druhy zvířat, mj. čápů, volavek, labutí, orlů, divokých kačen aj.

Návštěva dalešické elektrárny se dá také spojit s exkurzí do Jaderné elektrárny Dukovany.

 

www.cez.cz


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...