Přidat inzerci

Facebook

Navigace


V Nasavrkách vyroste keltský skanzen

Občanské sdružení Boii působí v Nasavrkách již 8 let. Za úkol má seznamovat veřejnost s keltskou civilizací, a to především v návaznosti na pozůstatky keltského oppida, které stálo nedaleko.

  • Publikováno: 17. 06. 2010

Za dobu své existence vybudovalo o. s. Boii již expozici Po stopách Keltů, která je umístěna v nasavrckém zámku, a také naučnou Keltskou stezku Železnými horami. Pořádá vzdělávací programy pro školy, oslavy keltských svátků, přednášky a mnoho dalších akcí.

Od samého vzniku sdružení existuje myšlenka postavit v Nasavrkách keltský skanzen. Zpočátku to byl spíš pouze sen, nyní se však pomalu blíží jeho naplnění.

Jedná se o rekonstrukci keltské vesnice z doby laténské, tj. 2. – 1. stol. př. n. l.

Do skanzenu vstoupí návštěvníci klešťovitou bránou, která je součástí mohutného opevnění s valem. Za branou je pak uvítá pohled na vlastní vesnici. Tu tvoří šest dvorců, celkem tedy asi 30 budov. Každý z dvorců je zaměřený na představení určitého keltského řemesla – od sídla kováře, keramika či kovolitce až po dílnu tkalcovskou a kožedělnickou. Chybět nebude ani panské sídlo. A protože nedílnou úlohu hrálo v keltském životě náboženství, bude důležitou součástí skanzenu i svatyně druida.
Skanzen bude mimo jiné unikátní v tom, že mají všechny velké budovy předlohu v archeologických nálezech z ČR, svatyně pak v nálezech ze zahraničí.

Ve skanzenu budou mimo jiné probíhat i experimenty v rámci „living history“ akcí – výpaly keramiky, tavba železné rudy, stavba milířů s výrobou dřevěného uhlí a další.
Kromě těchto aktivit se zde budou pěstovat dobové plodiny, chovat včely keltským způsobem, chovat domácí zvířata a pěstovat byliny.

 

www.boii.cz


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...