Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Lidový oděv a současnost - seminář o tradici krojů

U příležitosti ukončení putovní výstavy „Česká republika – folklorní velmoc v srdci Evropy“ uspořádaly Folklorní sdružení České republiky a Tradice Slovácka, o. p. s seminář LIDOVÝ ODĚV A…

  • Publikováno: 18. 05. 2010

Účastníky semináře byly čtyři desítky etnografů, vedoucích folklorních souborů, zástupců orgánů místních samospráv i výrobců.

V tematicky bohatě strukturované diskusi se o své zkušenosti s udržováním původních krojů i jejich využíváním folklorními soubory podělili zástupci obcí i souborů a představitelé odborných institucí.

Byť se každý z diskutujících věnoval především různým specifickým problémům místa svého působení, jejich vystoupením byla řada momentů společných – lidé spjati s folklorem mají značné problémy se zajišťováním materiálu na šití nových krojů, nemluvě o jeho nízké kvalitě, resp. se získáváním finančních prostředků, kterých se zvláště v dnešní době krize příliš nedostává.

Pozornost přítomných vzbudilo mezi jinými vystoupení Zdeňka Pšenici, předsedy FoS ČR. Na příběhu putovní výstavy „Česká republika – folklorní velmoc v srdci Evropy“ mj. dokumentoval obrovský potenciál lidové kultury, který jsme zdědili po našich předcích a který se díky nadšení a zápalu prostých lidí daří uchováva a rozvíjet i v době, která má za své zcela jiné kulturní dominanty než tradiční folklor v jeho krojových, hudebních a tanečních podobách.

Na závěr semináře vystoupila Hana Příleská, předsedkyně Tradic Slovácka, o. p. s., a která ocenila, že se záměr semináře podařilo naplnit – u jednoho stolu se sešli folkloristé, odborníci a výrobci. Podle jejích slov je to výborný začátek na cestě k renesanci tradičních krojů, a to především jako prostředku k tomu, že si lidé lépe uvědomí hodnoty tradic, které je spojují se životem v daném regionu.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...