Přidat inzerci

Facebook

Navigace


iQpark v Liberci nabízí zábavu i poučení

Pod slovem muzeum si každý představí to samé - dlouhé vitríny se sbírkou drahých kamenů, prosklené skříně s vycpanými zvířaty a exponáty s cedulkou NESAHAT. Právě tuto cedulku byste v iQparku v…

  • Publikováno: 19. 04. 2010

iQpark není obyčejné muzeum, nýbrž science centrum, kde si vše musíte osahat a vyzkoušet na vlastní kůži.
Pojďte nahlédnout za brány prvního science centra v České republice.

Expozice je rozdělena do devíti základních částí, do nichž jsou exponáty uspořádány podle tematické souvislosti.
Velmi rozsáhlá je část fyzikálních a mechanických experimentů. Dále jsou k vidění oddělení optických iluzí a klamů, hlavolamů, lidských smyslů a koutek věnovaný ekologii a obnovitelným zdrojům energie. Oblíbené jsou vodní hrátky s vodní kaskádou, pumpami a jinými metodami čerpání vody.
Nejnovější expozicí je hornická štola, ve které se návštěvníci mohou dozvědět mnohé o nerostném bohatství České republiky. Ve zdech zasazené vzorky hornin můžete identifikovat pohledem i hmatem, svůj tip si následně ověříte na zakryté destičce vedle exponátu. Ve štole je vystaveno skutečně používané nářadí a výstroj, zvuky vysílané důlním rozhlasem dokreslují atmosféru hornické štoly.

Exponátů je veliké množství a každému se líbí něco jiného, v knize návštěv se ale nejčastěji objevují kladné ohlasy na Rotující válec. Když člověk prochází po lávce ve středu velkého otáčejícího se válce, do kterého zvenčí prosvítá světlo, nechá se snadno ošálit a po chvíli nepozná, zda se s ním houpe lávka nebo zda se celý tunel otáčí.

iQpark neustále rozšiřuje inventář svých exponátů. Můžeme prozradit, že do budoucna je naplánováno další velké rozšíření, které návštěvníkům nabídne další interaktivní exponáty, i rozšíření o nové tématické celky.

I kdyby se čtenáři mohlo zdát, že fyzikální experimenty, ekologie a obnovitelné zdroje jsou příliš velké sousto i pro leckterého dospělého, exponáty jsou vytvořeny jednoduše a názorně, aby byly přístupné a pochopitelné i pro nejmenší návštěvníky.

Program iQparku nabízí v průběhu celého roku soutěže a aktivity pro veřejnost i školy. Právě v těchto dnech probíhá ekologická soutěž. O víkendech jsou pravidelně pořádány workshopy s možností vlastnoruční výroby jednoduchých modelů exponátů. Návštěvníci také rádi navštěvují předvádění pokusů, kde si pod vedením zkušených lektorů vyzkouší zajímavé triky. 
Školám se věnuje velká pozornost. Školní výlety mají možnost zúčastnit se lektorských programů, což je dobrou metodou, jak začlenit návštěvu iQparku do výuky. Více než polovinu návštěvníků tak tvoří žáci středních, základních a mateřských škol.

iQpark zajímavě a hlavně zábavně vychovává a vzdělává malé i velké návštěvníky. V menších nenásilně pěstuje zájem o přírodní vědy a starším oprašuje již pozapomenuté znalosti ze střední školy. Babylonské science centrum je místo, kde se podařilo Komenského „škola hrou“ přivést k dokonalosti. Je to ideální tip pro rodinný výlet, školní expedici a díky jazykové vybavenosti průvodců i místem, kam můžete vzít svoji návštěvu ze zahraničí.

 

Převzato ze serveru Hry a hlavolamy – www.hryahlavolamy.cz


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...