Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Chrudimsko - Hlinecko má turistům co nabídnout

Turistická oblast Chrudimsko - Hlinecko se nalézá v Pardubickém kraji a je nádherným místem na trávení aktivní i pasivní dovolené.

  • Publikováno: 15. 04. 2010

V překrásném okolí si můžete vyjet na kole, na koni nebo jít pěšky a navštívit některý z mnoha cílů, které se zde nalézají.

Sečská přehrada je největší vodní plochou na Pardubicku. Leží na řece Chrudimce a její rozloha je 192 ha. Nejkrásnější pohled na přehradu je ze zříceniny hradu Oheb.
Zřícenina hradu Oheb se vypíná přímo nad kolmou stěnou sečské nádrže a poskytuje návštěvníkům nádherný výhled na ostrov v sečské nádrži i na jižní část Železných hor. Hrad byl postaven na přelomu 14. a 15. století, jako pustý se uvádí od roku 1533.
CHKO Železné hory nabízí dále množství turistických, cyklo- a hipotras v okolí.

Dalším cílem se může stát například město Chrudim.
Zájemci o etnikum v něm najdou mnoho muzeí, mezi nimi třeba Muzeum loutkářských kultur nebo Regionální Muzeum v Chrudimi. Pro sportovnější jedince stojí v komplexu rekreačních lesy Podhůra rozhledna Bára. U ní se také nalézá lanový park. Za horkého dne každého jistě potěší letní koupaliště.

Ve Slatiňanech najdete zámek, ve kterém je umístěné Hippologické muzeum. Původní renesanční zámek získal svou současnou novogotickou podobu na přelomu 19. století. Za návštěvu stojí i přilehlý zámecký park se vzácnými dřevinami a výběhem pro koně Převalského.
V jihozápadní části zámeckého lesoparku se nachází dětmi oblíbený Kočičí hrádek. Je to miniatura hradu, kterou koncem devatenáctého století nechala v lese za slatiňanským parkem postavit kněžna Vilemína Auerspergová pro své potomky.

Jednou z dominant města Nasavrky je zámek vybudovaný kolem roku 1600, ve kterém je dnes umístěna stálá expozice Po stopách Keltů. Keltové jsou s městem spojeni i jinak – nedaleko odtud, u Českých Lhotic, se nacházelo keltské oppidum.

V Hlinsku najdete soubor lidových staveb Vysočina. Jde o jedinou rozsáhlejší expozici lidového stavitelství v přírodě na území Čech. Naleznete zde doklady o způsobu života drobných zemědělců a lidových řemeslníků. Navštívit můžete skanzen Veselý Kopec a Betlém v Hlinsku.

Zřícenina hradu Lichnice se nachází 1 km od Třemošnice. Stojí na skalnatém návrší, hrad postaven ve 13. stol. Smilem Světlinkým. Pozůstatky mohutných hradních zdí a krásný rozhled po širokém okolí jsou dobrým důvodem k návštěvě.
U Luže naleznete hrad Košumberk, který je poprvé připomínán roku 1318.

Ve Skutči bylo v říjnu minulého roku otevřeno Muzeum obuvi a kamene.

Od čtvrtka 20. do neděle 23. května 2010 můžou všichni návštěvníci turistické oblasti Chrudimsko – Hlinecko využít vyjímečné nabídky! Autokemp Seč Plž nabízí v tomto termínu stanování a pobyt v karavanech zcela zdarma.
Navíc lze využít i nabídku pro děti: V Chrudimi na letním koupališti proběhne 20. až 22. května velká přehlídka sdružení dětí a mládeže Bambiriáda, na kterou je vstup zdarma. Čekají Vás soutěže, hry i pódiová vystoupení. Navíc s kartičkou, kterou u vstupu dostanete, mají děti do 15 let vstup zdarma do Regionálního muzea v Chrudimi a jedinečného Muzea loutkařských kultur.
23. května se také uskuteční v areálu zámeckého parku ve Slatiňanech Slatiňanské pozastavení, na kterém bude bohatý program pro děti i dospělé.

 

www.navstevnik.cz


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...