Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Pražské přívozy zahajují plavební sezónu

1. dubna 2010 začaly brázdit Vltavu opět všechny pražské přívozy.

  • Publikováno: 03. 04. 2010

Novodobá historie pražských přívozů začala v roce 2005, kdy vyjela poprvé lodní linka P1 mezi Sedlcem a Zámky.
„Obliba přepravy lodí v rámci Pražské integrované dopravy od té doby stoupala závratným tempem, které občas zbrzdil jen zvýšený stav vodní hladiny. A tak jsme loni na podzim mohli slavnostně uvést do provozu již šestou lodní linku na území Prahy mezi Modřany a Lahovičkami a letos jejich provoz dále posilujeme,“ říká primátor hlavního města Prahy Pavel Bém.

Z původní turistické atrakce se záhy stal normální dopravní prostředek také pro cesty do práce či do školy a díky integraci, kdy na přívozech platí normální jízdenky MHD, se přívozy staly plnohodnotnou součástí městské hromadné dopravy v Praze. Jen za loňský rok přeplavily přívozy PID celkem 337 000 cestujících.

Nejvytíženější linkou se v roce 2009 stal opět přívoz P2 mezi Podbabou a Podhořím, který přepravil 128 000 cestujících, což je o 20 % více než v roce předchozím. V rekordních dnech se tu sešlo až 900 cestujících, není tedy divu, že jedna loď už přestala stačit. Proto jsou na tuto linku od nynějška nasazena dvě plavidla, takže přívoz může fungovat v ještě kratších intervalech a uspokojit mnohdy extrémní nároky.

Nové plavidlo bude slavnostně puštěno na vodu právě dnes, 3. 4. 2010.

Díky hojnému využívání přívozů při běžných cestách do práce bylo rozhodnuto o rozšíření jejich provozu i na zimní měsíce. Týká se to všech linek kromě linky P4 od Národního divadla na Dětský ostrov, která plní spíše rekreační funkci.

V příští plavební sezóně se chystají plány na obnovu kazínského přívozu mezi městskou částí Praha-Lipence a Černošicemi. Tato linka se tak stane první příměstskou lodní linkou.  

Jaké tedy v Praze fungují přívozy?
P1: Sedlec – Zámky
P2: V Podbabě – Podhoří
P3: Dvorce – Lihovar
P4 Národní divadlo – Dětský ostrov
P5 Jiráskovo náměstí – Císařská louka
P6 Nádraží Modřany – Lahovičky

www.prazskeprivozy.cz
www.ropid.cz


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...