Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Skauti závodili ve vyhledávání a předávání informací

Plzeňské ulice se na začátku března staly místem plným skrytých informací a tajných hlídek.

  • Publikováno: 23. 03. 2010

Sedmdesát skautů a skautek si totiž ve velké zpravodajské hře, pojmenované po významném plzeňském skautovi a členu válečného odboje Jožku Knappovi, připomnělo období konce druhé světové války.
Závod organizovaný ve spolupráci s muzeem Patton Memorial Pilsen a Městskou knihovnou měl prověřit nejen schopnost týmů vyhledávat a předávat informace, ale také jejich rychlost a komunikační schopnosti. 

„Chtěli jsme, aby závod měl pro účastníky skutečně význam, aby se něco nového dozvěděli. Proto jsme se při vymýšlení jeho legendy zaměřili na novodobé dějiny, kterým se na školách oproti těm starším věnuje stále poměrně málo času. Tuto mezeru jsme se pokusili zábavnou formou zaplnit, když jsme si připomněli období konce druhé světové války,“ představuje závod Ondřej Dudáček jeden z jeho organizátorů.
Smyslem závodu bylo co nejrychleji vyhledávat potřebné informace, které chyběly ve zprávách, a poté tyto kompletní zprávy předávat dál. Účastníci mohli využívat knihy, internet, email nebo pátrat sami přímo ve městě. Otevřeno pro ně bylo muzeum Patton Memorial Pilsen a knihovny v ulicích Bedřicha Smetany a Táborské.
„Bylo to skvělé! Nohy mám sice zničené, ale byla to správná skautská akce! Nad jednotlivými úkoly jsme se dost dohadovali, ale nikdy ne moc dlouho, protože jsme stále museli utíkat před hlídkujícími patrolami,“ nadšeně komentoval akci jeden z účastníků přezdívaný Xi-Xao, jehož tým se umístil jako třetí. V hlavní kategorii závodu od jedenácti do patnácti let vyhrála hlídka děvčat ze 42. oddílu Lucie, který se schází na Doubravce. 

Josef (Jožka) Knapp přezdívaný Maate, po němž je závod pojmenovaný, se narodil 20. října 1900 ve Varšavě v Polsku. Rodiče se brzy přestěhovali do Plzně, kde nakonec i odmaturoval.
Do skautského oddílu vstoupil již během studií a později vedl i skautský sbor sdružující oddíly, které se scházely v klubovně v Dominikánské ulici. V období ohrožení Československa nacistickým Německem Jožka Knapp využil své zkušenosti a účastnil se v Plzni budování Civilní protiletecké ochrany jako velitel zpravodajské a spojovací služby. Do té zapojil také plzeňské skauty. Počátkem druhé světové války byla v Protektorátu Čechy a Morava obnovena civilní protiletecká ochrana pod názvem „Luftschutz“, do které je Jožka Knapp povolán jako odborník. V této organizaci vytváří odbojovou skupinu, která se o rok později zapojuje do plzeňského odbojového hnutí, pozdější „Druhé lehké tajné divize“.
Při zatýkání členů odboje je Jožka Knapp 25. června 1944 gestapem zatčen a uvězněn v Terezíně, kde na následky vysílení a mučení 5. listopadu 1944 umírá. Po osvobození Československa je Jožka Knapp vyznamenán in memoriam „Československým válečným křížem 1939-45″.
Od roku 1946 je na jeho památku pořádán skautský závod Memoriál Jožky Knappa, obnovený opět po roce 1989.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...