Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Skauti a Člověk v tísni v Etiopii rozšířili školu pro sirotky s AIDS

Ze sbírky Postavme školu v Africe, kterou pořádají skauti společně se společností Člověk v tísni, byla postavena a otevřena nová dvoupatrová budova internátní školy v etiopské Awasse.

  • Publikováno: 14. 03. 2010

Čtyři nové třídy, knihovna se skladem, počítačová učebna a kabinety pro učitele tak rozšíří již existující školu pro sirotky s HIV/AIDS, kterou společnost Člověk v tísni vybudovala v roce 2006.
Nová stavba ulehčí studium především žákům 11. a 12. ročníků, kteří se doposud museli ve škole učit na směny.

Projekt byl financován českým ministerstvem školství, japonskou ambasádou v Addis Abebě a sbírkou Postavme školu v Africe, kterou spoluorganizují čeští skauti a skautky se společností Člověk v tísni.
Nová budova stála i s vybavením zhruba 3,4 milionu korun. Skauti a skautky na ni ze sbírky Postavme školu v Africe přispěli více než půl milionem.

„Pro nás skauty je super vidět, že můžeme opravdu něco udělat a pomoci dětem, které jsou stejně staré jako my. Není to jen povídání o tom, jak pomoci, ale výsledkem je další rozšířená škola v Etiopii,“ řekl třináctiletý skaut ze Strašnic Petr Bednář.

Podpořit sbírku můžete buď zasláním dárcovské SMS ve tvaru DMS AFRIKA na telefonní číslo 87777 nebo přímo zasláním peněz na konto 222444 555/0300.

Projekt byl kromě stavební části zaměřen i na psychosociální podporu sirotků s HIV/AIDS. Tuto část aktivit realizuje místní nevládní organizace Shiny Day Social Services Association (SDSSA). Do jejího programu zařazení studenti obdrží uniformy, školní potřeby a jsou jim zaplaceny vstupní poplatky na školu.

Děti se díky organizaci mohou zdokonalit i v kurzech vaření a obsluhy v restauraci, šití a designu, zpracování dřeva nebo zpracování kovu. Po skončení studia se tak zlepší jejich vyhlídky na získání zaměstnání. „Nejpotřebnějším dětem pak SDSSA poskytuje ubytování, plné stravování a péči sociálních pracovníků,“ dodala Brožová Burdová.

Nová budova byla při slavnostním ceremoniálu předána městské správě. „Místní radnice mimo jiné poskytla pozemek a bude se podílet na jeho oplocení. Spoluúčast na projektu zajistí její budoucí fungování a hlavně pocit odpovědnosti místních úřadů za školu,“ řekla Brožová Burdová. Studenti si na otevírací ceremoniál připravili divadlo a ukázky místních tanců. Záznamy ze slavnostního otevření školy přenášely místní i etiopské federální televizní kanály a rádia. Akce se zúčastnil i prezident provincie Region jižních národů a národností.

 

www.skaut.cz
www.skolavafrice.cz


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...