Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Muzeum vysloužilých elektrospotřebičů připomene staré časy

Na druhém terminálu ruzyňského letiště probíhá výstava vysloužilých elektrospotřebičů. Návštěvníci si na ní připomenou dobu svého mládí nebo starší a uvědomí si, kolik elektroodpadu vyprodukují.

  • Publikováno: 28. 01. 2010

Výstavu tvoří devět samostatných částí: gramofony, magnetofony, rádia, přenosné přehrávače, telefony, televize a počítače.
Výstava mapuje vývoj elektrospotřebičů napříč celým 20. stoletím, nejstarším exponátem je Edisonův fonograf.

U každého vystaveného spotřebiče je umístěno i několik dobových souvislostí, které se k němu mohou pojit. Například panel přenosných radiomagnetofonů připomíná mezi jinými revoluční album Pink Floyd z roku 1967 Piper at the Gates of Dawn, vznik skupiny Genesis nebo první Mistrovství světa s pohárem FIFA.

V úseku s televizními přenosy si můžete připomenout, jak vypadaly první kamery a že prvním televizním přenosem byly v roce 1936 olympijské hry v Berlíně. Dobové záběry si lze zmáčknutím knoflíku na interaktivním panelu přehrát.

U telefonů si zase uvědomíte, jak rychle vývoj pokročil. Od prvního dálnopisu – několikakilového stroje, přes mobily velikosti menší cihličky, až po multifunkční přístroj, co se vejde do dlaně. Po letech si můžete „vytočit“ telefonní číslo i v autentických veřejných telefonních budkách. Na výstavě jsou dvě, takže můžete na druhém konci drátu i někoho slyšet.

Nostalgii vyvolávají i počítačové dějiny. Pamětníci si vzpomenou na prehistorický IQ 151. Ke konci studené války, počátku Simpsonových nebo návštěvě Jana Pavla II. v Praze se váže už známější Commodore 64.

Smyslem unikátní výstavy nejsou jen vzpomínky a vzdělávání mladé generace, pro kterou je většina výrobků temným středověkem. Výstava o využití vysloužilých spotřebičů má upozornit především na možnosti recyklace, například jako zdroj využitelných vzácných kovů, které se díky recyklaci nemusí tolik těžit. To bylo i hlavní myšlenkou neziskové organizace Asekol, která přišla s nápadem soutěže O nejstarší sebraný spotřebič a dala tak vzniknout i téhle expozici.

Elektroodpad je v současnosti nejrychleji rostoucím druhem odpadu. Celosvětově se jej vyprodukuje téměř stejně jako plastových lahví. Některé elektrospotřebiče přitom obsahují nebezpečné látky jako rtuť, olovo nebo kadmium, které mohou dlouhodobě škodit životnímu prostředí.

Výstava bude na druhém terminálu přístupná do 5. dubna 2010.

 

www.asekol.cz


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...