Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Na výstavě stavebnice MERKUR je i Železniční most v měřítku 1:42

Kdo by si při vyslovení slova MERKUR nevybavil proslulou stavebnici? Právě tuto geniální stavebnici, jejímž základem jsou děrované plíšky, přivedl na svět Jaroslav Vancl už v roce 1920. V Polici…

  • Publikováno: 10. 12. 2009

Zlom nastal v roce 1925, kdy přešel na nový systém spojování: jednotlivé dílky a díly se spojovaly šroubky a matičkami. Stavebnice změnila i jméno, MERKUR byl na světě a přežil v podstatě v nezměněné podobě až do dnešních dnů.

Ve středu 9. prosince byla zahájena výstava „MERKUR – z historie dětských kovových stavebnic“ v hlavní budově Muzea hlavního města Prahy, kterou budou moci návštěvníci zhlédnout do 28. února 2010.
Návštěvníci se na ní seznámí s převážně českými výrobci kovových stavebnic z období po první světové válce a s exponáty z nich vytvořenými. Jejím autorem je sběratel Jiří Mládek, který stavebnici MERKUR zasvětil předchozích třicet let svého života.

Z dílů legendární stavebnice se dá postavit opravdu cokoliv: lodě, auta, obří rypadla a dokonce i věrné makety známých staveb. Na výstavě bude prezentována sbírka modelů a historických stavebnic Jiřího Mládka a speciálně pro tuto výstavu byl zhotoven Železniční (vyšehradský) most v měřítku 1:42. Dalšími vystavovanými exponáty budou například stavba Petřínské rozhledny či ruského kola. Součástí bude i herna pro všechny věkové kategorie.

Návštěvníci také nahlédnou do příběhů lidí, které MERKUR ovlivnil.
Profesor Otto Wichterle sestrojil pomocí stavebnice „čočkostroj“. Tento první přístroj na výrobu kontaktních čoček je velmi známý: byla to aparatura sestavená právě z dětské stavebnice MERKUR – nejprve s dynamem z jízdního kola jako motorkem, pak i s motorkem z gramofonu.
S modelem robota ze stavebnice MERKUR vyhráli soutěž v USA studenti gymnázia v Litomyšli. Jejich práci posuzovalo téměř devět stovek hodnotitelů, kteří nakonec robota zvolili za nejlepší počin v konstruování.

Jen těžko by se v Čechách hledala domácnost, ve které by MERKUR neznali.
Výstava je věnována památce vynálezce Merkuru Jaroslava Vancla a připomíná 120 let od jeho narození a třicáté výročí úmrtí.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...