Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Vernisáž betlémů u Karlova mostu proběhne právě dnes

Právě dnes, první adventní neděli, se uskuteční od 11:00 v Muzeu Karlova mostu vernisáž výstavy betlémů. Hlavním lákadlem výstavy bude slámový betlém v životní velikosti. Muzeum ho vystavuje již…

  • Publikováno: 29. 11. 2009

Na výstavě budou ke zhlédnutí betlémy ze slámy, šustí, historická vosková Jezulátka, betlémy z tragantu – Gummi Tragacantha, což je pryskyřice z keřovité rostliny druhu Astragalus, a unikátní africký betlém. Betlémy jsou umístěny v barokní grottě, která je součástí křižovnického kostela sv. Františka z Assisi.

Slámový betlém je dílem Andrzeje Wrzecionka z Polska. Betlém čítá více než dvacet postav v životní velikosti, jejichž počet se každoročně rozrůstá. Dalším lákadlem je betlém z kukuřičného šustí inspirovaný modelem stavby Karlova mostu. Betlém vytvořila paní Helena Malinjaková z Karlových Varů, učitelka základní školy. Celé dílo obsahuje 115 postav zhotovených z kukuřičného šustí. Oba betlémy budou usilovat o zápis do Guinnessovy knihy rekordů v kategorii slámy a kukuřičného šustí.

Letošním unikátem je také africký betlém původem ze Rwandy vyrobený z opáleného dřeva. Pouze postava třetího krále je překvapivě světlá. Betlém dovezl do Česka přibližně před čtyřiceti lety Ing. Dojáček, jenž byl svého času ve Rwandě konzulem, a daroval jej současné majitelce paní Ing. Janě Dajbychové, která jej laskavě zapůjčila Muzeu Karlova mostu.

Muzeum Karlova mostu pořádá výstavu ve spolupráci s Rytířským řádem Křižovníků s červenou hvězdou. Exponáty voskových Jezulátek a tragantových betlémů zapůjčil Spolek českých betlémářů, ostatní exponáty jsou zapůjčeny ze soukromých sbírek.

Výstava potrvá od 29. 11. do 10. 2. 2010.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...