Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Ohmatat si románský a gotický sloh

V Muzeu hlavního města Prahy bude 3. listopadu slavnostně otevřena netradiční expozice zaměřená na vnímání hmatem. Expozice, která přiblíží svět architektonických či uměleckých slohů, není…

  • Publikováno: 02. 11. 2009

Všichni návštěvníci „Slabikáře návštěvníků památek“ tak budou mít jedinečnou možnost doslova si ohmatat románský a gotický sloh.

Na světě žije 198 milionů zrakově postižených. V České republice je jich více než 12 000. Těmto lidem je odepřena možnost vnímat krásu uměleckých děl, architektury i uměleckého řemesla zrakem. Klasické muzejní a galerijní expozice zrakově handicapované zcela vylučují. Proto jsou již od počátku 90. let minulého století systematicky rozvíjeny snahy zpřístupnit výtvarné umění prostřednictvím hmatových výstav.

Právě v Muzeu hlavního města Prahy proběhla s velkým ohlasem v loňském roce hmatová výstava o pravěké keramice „Začalo to hrudkou hlíny“, která následovala po úspěšné výstavě „Šaty dělaj‘ pračlověka“. Muzeum se tak zapojilo do projektu „Díváme se rukama“ a plánuje tak několik výstav tematicky zaměřených na archeologii a rozšiřuje výstavní činnost pro zrakově handicapované spoluobčany o témata historická a uměleckohistorická.

Návštěvníci se v expozici „Slabikář návštěvníků památek – sloh románský a gotický“ seznámí s typickými sakrálními stavbami románského a gotického období. Vystaveny jsou modely půdorysů, celých staveb i detailů: jedná se o stavby, které dosud existují nebo existovaly v minulosti. Zachyceny jsou konkrétní objekty, které dnešní Praha zdědila po předcích. Některé se zachovaly dodnes, jiné byly přestavěny nebo zbořeny a poznáváme je již jen z fragmentů. To však nemění nic na významu, které měly pro dějiny architektury.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...