Přidat inzerci

Facebook

Navigace


iQpark nabídne školám demonstrační centrum nanotechnologií

Pouze 12 % žáků základních a 24 % žáků středních škol dokáže pojmenovat výsledky české vědy a výzkumu. Kontaktní čočky, hromosvod a semtex jsou nejčastěji jmenované české vynálezy. Výsledky…

  • Publikováno: 08. 10. 2009

Cílem projektu Nové talenty pro vědu, který realizujeVysoká škola báňská v Ostravě a Technická univerzita v Liberci, je nejen změnit tento stav, ale i směřovat žáky a studenty ke studiu technických oborů. „Technické obory chce studovat necelých 40 % žáků škol. Z toho ale drtivá většina informatiku a jen velmi malé množství strojírenské nebo elektrotechnické obory,“ komentuje výsledky výzkumu Pavel Coufal z libereckého science centra iQpark.

V rámci projektu bude kladen důraz na popularizaci a šíření výsledků vědy a výzkumu v oblasti strojírenství a nanotechnologií. V Ostravě a Liberci pak vzniknou demonstrační centra nanotechnologií. Liberecké centrum bude umístěno v iQparku a bude zaměřeno na žáky základních a středních škol.

iQpark představí žákům základních škol a studentům středních škol realitu vědy a výzkumu a možnosti využití těchto výsledků v běžném životě formou speciální výukové hodiny přímo v demostračním centru, které v libereckém science centru vznikne. „Chceme představit žákům a studentům také osobnosti vědy a výzkumu a jejich výstupy,“ doplnil Coufal. Jsou to právě science centra, která ve světě tvoří základní článek popularizace vědy a výzkumu. Ve světě jich jsou již stovky, v Česku zatím dvě: v Liberci a Plzni.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...