Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Košický zlatý poklad vystaven v Národním muzeu

24. srpna 1935 byl v budově bývalé Spišské komory v Košicích objeven Košický zlatý poklad. Jde o soubor zlatých mincí, který se svým obsahem řadí mezi nejvýznamnější nálezy v rámci celé Evropy.…

  • Publikováno: 20. 09. 2009

Výjimečnost pokladu spočívá vedle bohatého zastoupení jednotlivých typů zlatých mincí i v širokém geografickém záběru. Nacházejí se tu mince z celé Evropy.

Mezi ojedinělé numismatické památky patří tři zlaté medaile. Vzácná a atypicky zhotovená je jezdecká medaile Ferdinanda I. pocházející z roku 1541. Za světovou raritu můžeme považovat její zlatou variantu z Košic. Vedle mincí a medailí je součástí pokladu i vzácný, 214 cm dlouhý renesanční řetěz o ryzosti 990/1000. Celý obsah pokladu byl uložen ve zvláštní měděné schránce, jejíž dno a víko tvoří dvě přibližně stejně velké části vytepané z měděného plechu dohromady připomínající bochník chleba.

Tento poklad představuje široké veřejnosti výstava v pražském Národním muzeu. Jde o druhou výstavu pokladu, avšak první, při které je poklad v Praze vystaven celý.
Česko-slovenská výstava je symbolicky umístěna v budově bývalého federálního shromáždění a je první výstavou Národního muzea v tomto objektu.

Výstava potrvá ode dneška do 10. ledna 2010. Ke zhlédnutí je v nové budově Národního muzea (bývalé budově Federálního shromáždění) na adrese Vinohradská 1, Praha 1.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...