Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Liberecké science centrum nabízí od září novou expozici o vodě

Dokážete si představit, jaké množství vody je ve vašem těle? Zajímá vás, jak funguje Archimedův zákon? Napadlo vás někdy, jak vlastně funguje splachovací záchod? Všimli jste si, kolik se utopí…

  • Publikováno: 11. 09. 2009

Každý návštěvník si vše může vyzkoušet na velkých interaktivních exponátech, které se staly součástí libereckého iQparku.

Ve spolupráci s největším českým dodavatelem vody společností Veolia voda ČR byla vytvořena ucelená expozice věnovaná právě vodě, vodním zdrojům a fyzikálním zákonům spojeným s vodou.

„Na desítce nových interaktivních exponátů přiblížíme návštěvníkům vlastnosti vody, princip vodovodu nebo chování tělesa ponořeného do kapaliny,“ uvádí Pavel Coufal, ředitel libereckého iQparku. Pozorovat tak můžete třeba velký koloběh vody – od spadnutí srážek, přes vsakování, úpravu a transport vody, čištění až po její cestu do moře a výpar do oblak. „Snažíme se ukázat i možné úspory vody,“ upřesňuje Coufal. K porovnání je tak třeba spotřeba vody v domácnostech, které vodou šetří nebo naopak plýtvají. Prakticky si můžete vyzkoušet čerpání vody do vodojemu a poté do nejvyšších pater domu a názorně pochopit, jak se voda dostává až do kohoutku.

„Největší úžas ale budí funkční řez splachovacím záchodem. Většina lidí ani netuší, jak to uvnitř vypadá!“ dodává k jednomu z interaktivních exponátů Coufal.

Od podzimu navíc k expozici přibude i lektorský program pro školy. „Školy si lektorské programy velmi oblíbily. Díky podpoře Nadace Škola Hrou můžeme denně poskytovat několik tematicky zaměřených programů, které školy začleňují do svých školních vzdělávacích programů a děti díky nim zažijí hravé poznávání a přirozené učení mimo školní prostředí,“ doplňuje Coufal.

Expozice Veolia Voda je součástí science centra iQpark, které sídlí v libereckém Babylonu.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...